ANNONS
Integritet på Tailsweep

Piriformis och jag

/

Här kommer en liten update på min träning och hälsa, detta eftersom jag har en tanke om att skriva mer om det här på bloggen framöver. Givetvis inte bara min egen specifikt, utan även mer generellt. Men just idag handlar det om mig hehe. I slutet av november opererade jag mitt knä. Duktiga doktor Calle (Siljeholm) på Praktikertjänst fixade min trasiga menisk och tog bort lite brosk.Tydligen hade menisken gått sönder och den trasiga biten låg dubbelvikt och var ganska så mosad så jag hade gått med skadan ett tag. Vet egentligen exakt när det hände, det var på en träningsmatch i basket i början av juni. Sen har jag försökt rehaba och träna upp musklerna på framsida lår och det blev absolut lite bättre. Jag spelade ju basket hela hösten, men hade hela tiden mer eller mindre ont. Skaffade mig också under den tiden en intressant gång- och löpstil eftersom jag inte riktigt kunde sträcka ut knäet. Det kanske var tur i oturen att jag slog upp skadan ordentligt i oktober, för jag hade ALDRIG blivit helt bra om jag inte hade opererat mig. 6 veckors ganska tråkig rehab och många timmar på motionscykel och sen var jag äntligen tillbaka på basketplanen i mitten av januari. Och tja… det gick väl inte helt som planerat.

Knäet känns jättebra, men istället har jag fått ont på andra ställen. Jag har i många år till och från haft en punkt i min vänstra skinka som gör ont när jag sitter för länge och det är här piriformis kommer in i bilden. Piriformis är nämligen en pytteliten muskel som ligger under gluteus maximus och om den blir överansträngd kan den börja bråka rejält, med smärta som strålar ut i baksida lår och upp i ländryggen. Ungefär som när man får problem med ischiasnerven.

Men i mitt fall är det alltså piriformis och en annan liten pyttemuskel i skinkan som krånglar. Problemen kom efter att jag spelade basketmatch i lördags. Vaknade upp på söndagen och kunde knappt röra mig. Har försökt stretcha, göra styrkeövningar och yoga men det har bara blivit marginellt bättre. Så idag gick jag till min naprapat Narin och hon fick verkligen nåt att bita i. Men efter lite knådande, tryck på diverse punkter, knäckningar och till sist dry needling så gjorde det faktiskt bara hälften så ont när jag gick därifrån. Jag var så lättad att jag ville gråta.

Jag har aldrig tidigare testat dry needling (som akupunktur ungefär) eftersom jag är så rädd för nålar, så då kanske ni kan tänka er hur ont jag hade för det var jag själv som bad om att bli stucken i skinkan. Det kändes lite märkligt och lite obehagligt men gjorde absolut inte ont. Och med tanke på hur mycket bättre det kändes efteråt så vill jag nu ha nålar varenda dag, haha. Varför får man då problem med den lilla djävulen piriformis? Jo bland annat för att de stora musklerna i rumpan inte kopplar på som de ska. De vägrar ta sitt ansvar helt enkelt. I mitt fall så är det framförallt gluteus medius som är en bitch och inte kopplar på. Så nu har jag fått styrkeövningar som jag ska göra varenda dag, kombinerat med stretch. Och redan på torsdag ska jag tillbaka till Narin som förhoppningsvis kan få ordning på problemet, åtminstone så pass att jag kan spela match i helgen.

3
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00