Hej sömn

Som många av er har påpekat när det gäller min fysiska status så är garanterat sömnen en stor bov i dramat. Det är klart att ett års konstant sömnbrist påverkar kroppen på ett eller annat sätt. Men, sen två veckor tillbaka så sover jag mycket bättre. Funderade på att börja ta mina insomningstabletter från utmattningen igen, men de gör mig lite slö och utslagen så jag var inte jättesugen på det.

Kom då på att jag hade en halv burk melatonin kvar sen OS. Melatonin är ett hormon som man har naturligt i kroppen, det är det som gör att vi vill sova när det är mörkt och vara vakna när det är ljust. Men det är också ett välkänt hjälpmedel vid tex jetlag när man vill komma in i en ny dygnsrytm. Tyvärr säljs inte melatonin i Sverige och det är märkligt tycker jag. Finns inte ens några kända biverkningar. Vet att man kan få det utskrivet på recept, men min erfarenhet är att läkarna i stor utsträckning väljer andra läkemedel istället. Och vanliga insomningstabletter har många fler biverkningar.

Hur som, började iaf ta en melatonin-gummibjörn varje kväll och även om jag inte sover längre än jag brukar (6-7 timmar) så är sömnkvaliten 100 ggr bättre. Kommer äntligen ner i djupsömn och vaknar inte och ligger och grubblar flera timmar på nätterna. Har redan märkt av ganska stor skillnad. Jag känner mig inte så in i märgen trött HELA dagarna, dippar bara ibland. Samt att det känns som hjärnan funkar liiiite bättre. Har annars känt mig fruktansvärt slö i tanken en längre tid. Är långt ifrån perfekt nu, men det går åt rätt håll. Sömnen alltså. Det tråkigaste man kan göra är ju att sova, men oj vad det vakna livet är jobbigt när man inte gör det. 

4d9a6661 c75a 45e7 9a64 f22820e2d18e

  1. Jag funkar inte alls utan sömn…. förstår dig fullständigt… jag tappar allt fokus 😉😂

  2. Hej från en läsare i Finland! Här finns melatonin att köpa receptfritt i både apotek och t.o.m i hälsokosthyllan i mataffärer. Du får ta en tur hit och köpa ett lager. Själv har jag inga sömnproblem så jag har inte behövt testa, men har förstått att det är rätt vanligt att man tar melatonin och att det hjälper.

  3. Corre skriver:

    Melatonin är på väg och kommer bli godkänt av läkemedelsverket i framtiden men det tar låååång tid att få läkemedel godkända. Vilket egentligen känns är bra men kan kännas larvigt i just fallet med melatonin. Precis som du säger så kan läkare skriva ut det idag men inte alla läkare får skriva ut det, dom måste ansöka om linsens för att få skriva ut det. Dessutom är det SVINDYRT (en av nackdelarna med att det ännu inte är fullt godkänt) jag får det på lisens av min läkare och en burk kostar 800+ kr för 100 tabletter och dosen är 2-4 vid sänggång. Just eftersom det är så dyrt är läkarna restriktiva med att skrivs ut just det när det finns andra harmlösa alternativ. Är det riktiga insomningstabletter du har på recept så som imovan eller stilnoct (narkotika klassat) eller har du antihistamin som insomningstablett? Antihistaminer är lika snälla som melatonin men vissa kan som du säger ge en känsla av baksmälla. Det positiva är att det finns massor att välja mellan. Så om det är antihistaminer du fått av din läkare så kan du be om att få byta sort till någon annan som inte ger dig biverkningar 😊

    1. Frida skriver:

      Melatonin AGB finns utan licens och depottabletten circadin som utsöndrar melatonin under längre tid finns också godkänt, dock används det mest för personer över 55, men med rätt motivering kan man få det på recept ändå 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..