ANNONS

Hej sömn

/

Som många av er har påpekat när det gäller min fysiska status så är garanterat sömnen en stor bov i dramat. Det är klart att ett års konstant sömnbrist påverkar kroppen på ett eller annat sätt. Men, sen två veckor tillbaka så sover jag mycket bättre. Funderade på att börja ta mina insomningstabletter från utmattningen igen, men de gör mig lite slö och utslagen så jag var inte jättesugen på det.

Kom då på att jag hade en halv burk melatonin kvar sen OS. Melatonin är ett hormon som man har naturligt i kroppen, det är det som gör att vi vill sova när det är mörkt och vara vakna när det är ljust. Men det är också ett välkänt hjälpmedel vid tex jetlag när man vill komma in i en ny dygnsrytm. Tyvärr säljs inte melatonin i Sverige och det är märkligt tycker jag. Finns inte ens några kända biverkningar. Vet att man kan få det utskrivet på recept, men min erfarenhet är att läkarna i stor utsträckning väljer andra läkemedel istället. Och vanliga insomningstabletter har många fler biverkningar.

Hur som, började iaf ta en melatonin-gummibjörn varje kväll och även om jag inte sover längre än jag brukar (6-7 timmar) så är sömnkvaliten 100 ggr bättre. Kommer äntligen ner i djupsömn och vaknar inte och ligger och grubblar flera timmar på nätterna. Har redan märkt av ganska stor skillnad. Jag känner mig inte så in i märgen trött HELA dagarna, dippar bara ibland. Samt att det känns som hjärnan funkar liiiite bättre. Har annars känt mig fruktansvärt slö i tanken en längre tid. Är långt ifrån perfekt nu, men det går åt rätt håll. Sömnen alltså. Det tråkigaste man kan göra är ju att sova, men oj vad det vakna livet är jobbigt när man inte gör det. 

4d9a6661 c75a 45e7 9a64 f22820e2d18e

5
32

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00