Den trånga åsiktskorridoren

Fy fasen vad jag är trött på att man alltid ska passa in i den oerhört trånga åsiktskorridoren. Vad är det för fel med att inte alltid tycka lika som alla andra? Det är ju så vi människor tar oss framåt, utvecklas både som individer och samhälle. Genom att diskutera, lära oss av varandra, lyssna på hur andra tycker och tänker och acceptera att man faktiskt kan tycka olika utan att det är farligt. Vad är det som säger att just din åsikt och moralkompass eller din förebild/idols åsikt och moralkompass är den rätta? Allting är faktiskt inte svart eller vitt, det finns gråskalor när det gäller nästan allt.

Man snackar om moralpoliser i vissa förorter, män som har åsikter om hur kvinnor ska klä sig och bete sig. Men det finns lika många moralpoliser på sociala medier. Har man i deras ögon en opassande åsikt eller gör något som inte passar in i deras trånga lilla PK-värld, ja då kan man inte bara låta det vara utan den personen ska då hatas, drevas mot, behöva utstå spott och spe och påhopp och kanske också bli av med sina jobb eller samarbetspartners. FY vad jag ogillar detta fenomen. Vad hände med att prata och diskutera? Vad hände med att bara acceptera att vi inte alla tycker olika? Och om det ska vara såhär, VEM ska då bestämma vilka åsikter som är okej och vilka som inte är det? Nä hörni, det är en farlig väg vi traskar på.

Nästa gång du stöter på någon som inte tycker som du – släpp det och gå vidare i livet. Eller diskutera (sakligt!) och kan ni inte enas så är det inte farligt. Agree to disagree. Och snälla snälla, tänk alltid själva och dansa inte blint efter någon annans pipa. Ta reda på fakta. Och vi måste börja vara lite mer tillåtande mot varandra. Det är okej att göra fel ibland.

  1. Disagree om att det finns en trång åsiktskorridor. Tycker det är mycket märkligt att så många tror att de kan säga/skriva vad de vill på internet och bli chockade när det rör upp känslor. Det är inte så samhället och människors känsloliv någonsin fungerat. Pallar du inte sociala trycket efter att ha sagt/skrivit något kontroversiellt- Låt bli. Men – Agree to disagree.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..