ANNONS

Livspusslet

Livspusslet. Det där som aldrig blir färdiglöst och alltid tycks det fattas någon bit. Jag har ändå blivit någon slags mästare på att få ihop det genom åren, har bollat ett ”mer-än-heltidsjobb” med att själv ta hand om två barn. Men något som jag alltid har varit dålig på är att be om hjälp, eller acceptera att man faktiskt inte klarar allt själv. När jag flyttade näst senast så gjorde jag allt själv, det var en av anledningarna till att jag gick in i väggen och dessutom fick jag ett ryggskott på köpet. När vi flyttade den här gången köpte vi oss hjälp med nästan allt och Gud vad det var värt! Jag har också alltid varit dålig på att be om hjälp med barnen, det var kris nästan varenda vecka förr i tiden när jag jobbade helg och kvällar.

Nu har det mesta fallit på plats, dels tack vare att Patrik har flyttat hem och avlastar, men också för att vi båda två har insett att vi behöver barnpassningshjälp några timmar i veckan. Ingen av oss är ju helt föräldraledig. Vi provade att jobba i skift i början när Sam var född, men det gick sådär… Det blev mycket irritation och slitningar. Men man är ju lite orolig när man ska lämna bort sin pyttelilla bebis till någon annan så jag tvekade rätt länge innan vi bestämde oss och kontaktade My Nanny. Den första personen vi träffade på en intervju var Frida (som jag har berättat om tidigare i bloggen) och det klaffade ju hur bra som helst eftersom hon fortfarande är kvar hos oss.

Känns tryggt att det alltid är samma person som är med Sam och han är ju väldigt förtjust i henne, som om hon vore en familjemedlem. Även Dylan tycker hemskt mycket om Frida, hon är så engagerad i honom när hon är här. Flera gånger när vi har kommit hem är han sprudlande glad för att Frida har suttit i timmar och läst böcker för honom. Samt lagat mat och fått Sam i säng.

Många har undrat hur det funkade för oss under OS. Patrik var ju hemma själv i drygt tre veckor med tre barn (varav ett en 6-månaders bebis..). Vi hade länge vetat om att jag skulle iväg på OS så vi hade haft gott om tid på oss att planera. Jag hade gjort en noggrann planering med alla barnens aktiviteter, läxor osv så det var bara för honom att kolla i kalendern vad som gällde. Sen tog hans mamma tjänstledigt och bodde hemma hos oss den tiden jag var borta (hur snällt?!?).

Dessutom hade vi ju Frida som fyllde upp alla hål så det gick jättebra. Fridas främsta uppgift de här veckorna var att hjälpa till med de stora killarnas aktiviteter. Hämta i skolan, se till att de kom dit och hem, få i dem mellanmål osv. Sen kunde hon dessutom avlasta med Sam.
Enligt Patrik så flöt allt på hur bra som helst. Det enda han tyckte var jobbigt var nätterna. Och det är klart att det är tufft att vara ensam hemma i 23 nätter med en bebis som aldrig sover.. Hjälte!

Visst hade jag kunnat ha med Sam till Korea med en barnflicka…., eller nä, det hade jag faktiskt inte kunnat. Jag jobbade ju på nätterna där och jobbade väldigt långa pass. Hade kanske kunnat umgås med Sam en halvtimme om dagen. Och då var det ju mycket bättre att han var hemma med människor han känner Så är det ibland. I perioder tar jobbet tid från barnen. Jag kommer alltid att tycka att mitt liv är mer än att bara vara mamma. För mig är det viktigt att fortsätta ha ett annat liv vid sidan om föräldraskapet. En karriär. Egna drömmar. Jag finns ju faktiskt inte här på jorden BARA för mina barn, utan också för mig själv.

Vad ville jag säga med det här inlägget egentligen.. Jo kanske att det berömda livspusslet är knepigare att få ihop än något annat pussel. Och nyckeln är kanske att våga be om hjälp, våga ta emot hjälp, våga betala för hjälp om det behövs. Eftersom vi inte har våra föräldrar här i Stockholm och heller inget annat stort nätverk så har My Nanny varit en lösning som funkat bra för oss. Eller flytthjälp. Eller städhjälp. Eller köra-bort-skräp-hjälp. Har ännu inte kommit så långt att jag kan med att ha nattavlastning, men om de här två föräldrarna inte får sova alls de kommande månaderna så kan även det bli aktuellt..

14
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00