Biopremiär

Igår var jag och Patrik på premiären av Tårtgeneralen. Måste ju se vad kanalkollegorna Filip och Fredrik har totat ihop. Patrik och jag var så trötta (Sam tycjer fortfarande det är en dålig idé att sova på nätterna och klockan 4 vill han helst gå upp) att det var 50-50 om vi skulle somna på filmen eller hålla oss vakna. Frida från MyNanny var hemma med barnen så de hade det toppen. Men vi höll oss vakna! Hurra! Filmen var faktiskt väldigt bra. Säger faktiskt eftersom det var F&Fs första långfilm, men även det lyckades de alltså bra med. Många skratt, mycket charm och för mig som 70-talist var det mycket 80-talsnostalgi och inte minst småstadsnostalgi. Bra skådisar hade de fått ihop också. Efter filmen blev det ett glas vin på efterfesten och sen var det bums hem till barnvakten och sängen. Man vill ju helst vara i säng senast 23 när man vet att man kommer att vara uppe halva natten med bebis… Någon annan som haft en bebis med väldigt litet behov av sömn? Vad har ni i så fall hittat på? Några ”metoder” som funkar? 

 1. Mysigt!

  Min son, som nu är 2,5 år, har sedan han föddes velat vakna för dagen vid 5-snåret. Vi har försökt att lägga senare, sova kortade på dagen med mera med mera. Inget hjälper! Vi vuxna får turas om med morgnarna men det är som du säger, bäst att lägga sig i tid för att orka med alla tidiga morgnar och snart borde han väl klara av att sysselsätta sig själv en stund på morgonen kan man hoppas.

  Ger ni mat/välling/ersättning när han vaknar på nätterna? Annars är det ett tips att sluta med det så att det inte är därför han vaknar. Och ge välling/ersättning/mat innan han nattas så att han är mätt. Jag antar att du testat det mesta. När du minst anar det så kommer det bli bättre!

  Hoppas det ger med sig!

 2. Åh känner igen mig så i ert liv! Vår son (nu 1,5 år) sov sin första hela natt när han var 8 månader. Det var en engångsgrej… Det som hjälpte för oss var att vi fick kontroll på hans mage. Han hade ont stackaren och släppte inte ut lika mycket som han tog in. Det som (tyvärr) hjälpte allra mest var eget rum och egen säng. Jag älskar att fortfarande ha honom hos mig när vi ska sova men han kommer inte till ro. Han vaknar fortfarande på nätterna och vi försöker vara konsekventa med att inte plocka upp honom ur sängen utan natta om och starta speldosan. Ibland när orken inte finns hos mig så tar jag in honom till vår säng men då bökar han rundor och tror att vi ska leka. Efter ett tag kan jag fråga ”vill du gå och lägga dig i din egna säng” och då gör vi det och han somnar på 2 sek.

  Annars nattlampa om ni inte har det.

  Jag vet hur ni har det och det värsta är när man inte ser slutet på det…

 3. För oss har följande funkat men alla barn är ju olika och även vad man tycker känns ok som förälder. All respekt för det. Det sagt, vi modifierade den s k 5min metoden till en 1 min metod. Efter ngr nätter somnade sonen själv i egen säng i egen rum OCH somnade om själv när han vaknade. Vi fick vår egentid från kl 19-06 när han var i Sams ålder. Såhär:
  1) Första ggr lägg honom senare än vanligt, kanske vid 22? Han ska vara riktigt trött men vaken
  2) Se till att han är riktigt mätt. Det ska inte finnas tvivel om hunger under natten
  3) lägg i egen säng o säg med vänlig men bestämd röst ex ”godnatt sov gott” o gå ut. Dörren kan vara på glänt. Vönta utanför i ca 1 min. Om han gråter
  4) gå in. Ni kan ta i honom ex för att lägga ned honom i sängen om han sitter upp. Men ta inte upp. Och upprepa samma fras.

  Första natten tog det ca 45 min och det var jobbigt för mamma… men andra natten gick det på 20min och sen på tredje natten på fem minuter osv. Sen dess har alla fått sova. Obs! Gör inte detta om han är förkyld, då får ju allmäntillståndet styra såklart.

 4. Har en kille på 3,5 år och han har sovit 12 timmars nätter sen han var 5 månader.
  Vi har väldigt strikta med rutiner från väldigt tidigt och det har vi fortfarande men modifierade efter ålder såklart. Påminner väldigt mkt om en annan kommentar här inne.
  Proppmätt innan läggdags
  Somnar i egen säng
  Säger samma sak varje gång han ska somna
  Kolsvart i rummet
  Det ska vara tråkigt att vakna på natten, så väldigt lite uppmärksamhet vid vak.
  Lyfter inte upp ur sängen direkt vid minsta gnäll utan lägger ner igen… och igen om det behövs. Trägen vinner:)

  Vi har fortfarande inte haft nåt bakslag med sömnen ( även om andra väldigt tydligt vill tala om att det minsann kommer när man säger att han sover bra). Vi gör på samma sätt om vi inte är hemma, han känner igen rutinen så det funkar bra ändå.

  Lycka till!

 5. Det handlarvom rutiner och att lära sig att på natten sover man. Gör så här:

  Lägg honom samma tid varje kväll.
  Lär honom somna i sin egen säng på kvällen. 5-minuters metoden är toppen. Är det jobbigt ta 3 minuter. Gå in. Säg bara godnatt och att nu ska vi sova. Gå ut direkt.
  Vaknar han på natten så använd samma metod. Gå in säg godnatt och att nu ska vi sova. Gå ut direkt. Gå in efter 3-5 minuter igen och säga samma sak och gå ut direkt.

  Det är skitjobbigt de första dagarna men helt klart värt det när man lärt barnet att kunna somna om själv. Det brukar bara ta några dagar sedan så går allt mycket bättre.

 6. Jag hade min mellersta pojke , nu 10 som aldrig sova alls pga astma. Jag stod upp på nätterna. Av någon anledning gick allt på som i ett töcken. Önskar jag hade ett kvick fix just nå. Men tiden kommer då man får sova… =)

 7. Min dotter vaknade varannan timme nästan varje timme ibland, blev värre och värre ju äldre hon blev. Köpte boken Good night sleep tight av @thesleeplady (kommer inte ihåg hennes namn men du hittar på insta). Tog 4 nätter och hon gick från att vakna och äta 4-5 ggr till att sova elva timmar på raken!!! Rekommenderade till vän med samma problem och det har fungerat för henne med. Som andra skrivit är grunden rutiner, regelbundna siestor samt somna i egen sägn plus lugna i sängen. Man behöver inte lämna och gråta dock vilket kändes bra för mig. Och skönt att ha en bok att luta sig mot tyckte jag . Lycka till!

 8. Vår son på 8 mån vaknade varannan timme tills för 2 mån då han började vakna varje timme, ibland sover han bara 20 min och vill varje natt vara vaken mellan 1-3 tim runt kl 2-4. Jag försöker att inte bry mig om honom då men hur lätt är det?
  Men jag lämnar iaf aldrig sängen med honom. Han är konstant täppt i näsan och just nu förkyld med hosta och feber och då är det bära, lägga ner, bära lägga ner osv.
  Blir galen! Han ratar välling men har man tur kan man få i honom lite gröt innan läggdags.
  Jag kör rutiner, han läggs samma tid, samma sånger etc men inte hjälper det!
  Så ja, min son är oxå knölig !

 9. Jag har en 12 åring som först nu börjat sova hela nätterna tro de el ej .tack för en mkg bra blogg du är underbar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..