Anti-vaxxers i farten igen..

Är det något jag inte förstår mig på är det vetenskapsresistens och vetenskapsförnekelse. Det finns alltså forskare som ägnar sina liv åt till exempel sjukdomar och vaccin, men ändå finns det folk som tror att de vet bättre och kan mer för att de har ägnat timmar åt tveksamma sidor på internet. Det är så dumt att man blir mörkrädd. Snacka om att vara världsfrånvänd och självgod. Det är respektlöst och ignorant mot människor som har utbildat sig och ägnat sin liv åt forskning. Det här är tyvärr baksidan med internet. För visst fanns den här typen av människor även förr, men tack vare internet dras de till varann som flugor dras till skit och skapar hemliga sektliknande grupper på Facebook.

Deras två vanliga argument: 1)läs på och var källkritisk och 2)det är mitt beslut, respektera det. Låt mig ställa en motfråga. Hur källkritiska är de mot de konspirationsteoretiska texter de hittar på nätet och gentemot diverse suspekta diskussionsforum. Nä just det – inte ett dugg. Man må tro att man är expert på allt för att man har ägnat timmar åt att googla, men då lever man ju i sitt eget lilla universum (vilket de iofs tycks göra..). Och nej, det är inte bara ditt beslut, för det påverkar inte bara dig. Du riskerar inte bara dina egna barns liv utan också andras. En ganska stor del av befolkningen MÅSTE vaccinera sig för att vi ska få gruppskydd och därigenom skyddar vi också de som faktiskt inte KAN vaccinera sig, tex spädbarn och människor med nedsatt immunförsvar. Tycker inte man tar i när man säger att det är både osolidariskt och egoistiskt att inte vaccinera sina barn enligt vaccinationsprogrammet.

Igår fick jag vetskap om att en bild från min instastory där jag tar influensvaccin hade lagts upp i en anti-vaxx grupp och att medlemmarna i gruppen skrev att de önskade att jag skulle bli sjuk och få svåra men av vaccinet och att det skulle vara ”rätt åt mig”. Att man önskar att någon annan ska råka illa ut och bli sjuk säger ganska mycket om de här människorna.

Till sist så vill jag säga att man inte ska bunta ihop alla vaccin i en klump. Jag tog influensavaccinet för att jag ska åka iväg och jobba med OS och det vore katastrof om jag blev sjuk. Influensavaccinet är upp till var och en om man vill ta eller inte. Det allmänna vaccinationsprogrammet med tex MPR-vaccinet är inte det. Eller, det BORDE inte vara det. Det handlar om otroligt väl beprövade vacciner med få biverkningar. Till sist och syvende handlar det om riksbedömning. Det är mycket större risk att bli svårt sjuk om man INTE vaccinerar sig än om man gör det.

Att vi ens diskuterar dessa frågor 2018 är väl ett tecken på att vi har det för bra. Bortskämda är vi. Usch.

 1. Håller helt med dig! I min värd är det jättekonstigt att man får välja själv att vaccinera sina barn eller ej borde vara obligatoriskt, bra att du ryter i från. ( och helt ärligt intligensen på en person som önskar att en annan människa ska bli sjuk Säger ju en hel del)

 2. Vissa vaccin borde verkligen alla ta som ex MPR. Jag lät min två döttrar få vattkoppor för det är ju en sjukdom som man hört att barn gärna ska ha. Min äldsta blev inte alls så sjuk. Men min yngsta som inte öns var två år blev svårt svårt sjuk. Fick en allergisk reaktion och kunde inte sova på flera nätter utan bara grät. Det var så illa så vi fick ta hem en läkare. Hon fick medicin och en kräm för att förhindra ärr men hon komemr få många ärr ändå i ansikte och på kropp. Trist ändå! Hade jag vetat att man kunde bli så sjuk av denna vanlig barnsjukdom som nästan ingen vaccinerar emot så hade jag absolut vaccinerat henne. Det kommer jag absolut göra med min son som är 7 månader när det är dax för även vissa enklare sjukdomar kan verkligen bli farliga.

 3. Hurra för dig och Stort Tack Jessica för detta inlägg!!! Som läkare är detta något vi brottas med hela tiden och därför är det så trevligt att se att ni Influencers (som når ut på helt andra forum än vi) går ut och hjälper oss i kampen för att alla ska vaccinera sig mot de allvarligaste sjukdomarna.

 4. Jag håller helt med! I vissa länder är det ett krav att barn måste vara vaccinerade innan de får börja i förskolan. Helt rätt tycker jag! Och tänk om ett litet spädbarn skulle få mässlingen för att ett gäng egoister inte vaccinerat sig, så att jag skulle bli.

 5. Det sista du skrev tänker jag ofta, vi har det (och har haft länge) så jäkla bra att vi helt tappar perspektivet. Folk dör i dessa sjukdomar varje dag över världen för att de inre har råd/möjligheten att vaccinera sig. Här väljer vissa att inte göra det, obegripligt. Det sjukaste argumentet man hör är ”ja men dessa sjukdomar finns ju inte ens i Sverige” NÄHÄÄÄÄÄ men gissa just varför?! Fråga din mormor och morfar om hur det var. Dumma dumma människor.

 6. Är helt på din linje! Klart man ska vaccinera barnen, skulle inte ens fundera på något annat.
  Bry dig inte om de som tror de vet bättre än forskarna som ägnar sitt arbetsliv åt detta!
  Vi är många som håller med dig!

 7. Men är du påriktigt? Hur jävla dum får man bli? Herregud, det är ett svek mot ditt barn att du resonerar som du gör. Och inte ett dugg konstigt att han verkar vara en ganska missnöjd bebis också, så mycket skit du älskar att trycka i honom. Lovar dig att han skulle vara en mycket nöjdare bebis utan allt gift du sprutar i honom. Min son är helt utan vaccin, och inte k-vitamin sprutan direkt efter födseln heller. Och vet du, han är huuuuuur frisk och glad som helst! Nöjdare bebis får du leta länge efter, och han sover bra på nätterna med!! Hans immunförsvar får bli starkt utan massa jävla skit i kroppen. Allvarligt Jessica, du borde läsa på lite(påriktigt) och inte vara så jävla korkad som du målar upp dig!

  1. Vet du vad Rebecca; min son är också världens nöjdaste bebis, frisk OCH sover gott på nätterna trots att han fått vaccin, konstigt va?
   Ett litet tips kan vara också att ska du komma någonstans med ditt ”befria-världen-och-rädda-bebisarna-från-vaccin” så behöver du träna upp din argumentationsteknik. Personliga påhopp leder mycket sällan någonstans. Just sayin’…

  2. Båda mina barn är vaccinerade, 7 och 14 år, och kan du tänka dig…de är glada och har alltid varit. Dessutom kan jag typ räkna på två händer som jag vabbat per unge.

   14 åringen kan förvisso vara lite grinig, speciellt på morgonen eller när hon är hungrig men min gissning är att det är tonåren. Hon är i och för sig lite slarvig med sina saker också. Tror du att det har att göra med vaccinet att göra? 7 åringens ena pungkula åkte inte ned och det resulterade i en operation. Jag har alltid trott det varit slumpen. Men det är kanske också vaccinationerna?

   På riktigt. Skärp dig.

  3. Jag var på väg att dö i kikhosta vid 1 månaders ålder och var svårt sjuk i mässling vid 10 års ålder. Kikhosta var rätt vanligt när jag föddes och vid 1 månaders ålder hade jag inte hunnit få vaccin när grannarnas barn smittade. Beror mina lungproblem idag på kikhostan??? Tack och lov klarade jag mig från allvarligare biverkningar av mässlingen, men jag kommer fortfarande ihåg hur sjuk jag var. Naturligtvis vaccinerade jag mitt barn när han var liten, och han är nu 25 år och pigg!

 8. Hej!

  Jag kan inte hålla med dig i ditt inlägg. Jag likt många andra som ifrågasätter vaccin har inte läst på några sidor på internet. Det är inte okej att dra alla över en kant. Jag kan endast tala för mig själv men jag började med att sammanställa all statistik gällande dödsfall av dessa sjukdomar så långt scb har statistik. I detta fall insåg jag att båda scaharalkansfeber och influensa skördade fler dödfall de flesta år än barnsjukdomarna. Sedan började jag granska moderna utbrott, inte enbart läsa på statliga sidor gällande statiskt utan gå till källan samt undersöka dessa. Där såg jag att statistiken som visas vinklas då man inte räknar med underrapporteringen när det kommer tilk att beskriva hur många som dör i exempelvis mässling.
  Jag kontaktade även läkare och ville diskutera allt mellan himmel och jord. De hade inga svar. Var av därför började jag låna böcker gällande tillverkningsprocessen samt började granska studier gällande teorin vaccinationer bygger på.
  Jag blev mer och mer kritisk eftersom att det fanns så grova problem och risker som de rent av blundades för. Ingen av de vaccinerna som används länge är ”beprövade” sanningen är att de inte ens gått igenom de tester och krav man ställer på nya vacciner. Att de gjort något alls går inte att bevisa då de har väldigt låg evidensgrad. Att påstå något annat är baserat på okunskap.

  Det är tråkigt att du blir dåligt bemött och att människor önskar att du får biverkningar av vaccinet. Tyvärr så verkar det som att propagandan som försiggår just nu i media skapar en ”vi och de” situation. Vilket är väldigt tråkigt.

  Jag struntar helt i vad andra gör, men dock så är det klart att det skär i mammahjärtat då man ser ett barn bli sjuk eller få problem med immunförsvaret i samband med vaccination och man vet att de inte existerat några som helst studier som ens uträtt sambandet.
  Hade jag vaccinerat så hade jag ställt högra krav på både tillverkningsprocessen samt utredning gällande de äldre vaccinerna. Speciellt långsiktiga biverkningar.

  Ha en fin kväll

  1. Anledningen till att vaccinerna inte genomgick de tester som krävs för nya vaccinationer är ju för att då de utvecklas fanns inte samma regulatoriska krav. Sen testas ju aldrig biverkningar över lång tid i kliniska studier, det görs sen när vaccinet eller läkemedlet är ute på marknaden genom att läkarna har rapporteringsskyldighet av biverkningar och genom fas IV observationstudier. Och då biverkningar av vacciner i vaccinationsprogrammet rapporterats in i över 40 år skulle jag säga att att man vet mer om långtideffekterna av dessa än av många andra nya vacciner och läkemedel. Har inte heller googlat utan jobbar med forskning och med kliniska studier.

   1. Karin, då krävs det ju också att en läkare erkänner att biverkningen kommer från vaccinet, annars rapporteras det inte in – därav är informationen om ev biverkningar bristfälligt.

 9. Bra fina Jessica. Du vet nog vad du gör. Kanske inte alla andra vet det. Att utesluta sitt barn från alla vaccinationer borde vara straffbart. Kraaaam Inger

 10. Man kan fundera över varför det är vaccinationshysteri i Sverige. Om det är så bra att vaccinera mot ditten och datten varför har man inte allmän vaccination i mellaneuropa i så fall? Man har utbrott av mässling i Österrike och Schweiz med jämna mellanrum ändå hör man inget om vaccinationsprogram i dessa länder. Efter att ha sett biverkningar efter den upphetsade svininfluensavaccineringen så kommer jag fundera mer än en gång på om min familj ska vaccineras.

  1. Oj. Du måste verkligen läsa på. Goola MPR-vaccin en gång bara. Och blanda inte ihop det med svininfluensavaccin för det är verkligen inte samma sak. Lycka till!

    1. Jag jobbar i sjukvården så jag är inte någon anti-vax, men vet du jag tror inte man offentliggör den statistik som finns på hur många som verkligen får komplikationer efter en mässlingsinfektion lika lite som det finns tillförlitlig information att få om någon skadas av de komponenter som ingår i vaccinerna. Läkemedelsbolagen tillhör inte sanningsägarna i alla lägen eftersom det finns så stora vinster i läkemedels- och vaccinbranschen. För övrigt har jag två barn som är vaccinerade tillika har de autism. Idag börjar faktiskt enskilda inom vården söka information om hur man ska kunna lindra funktionsnedsättningen för dem som har autism och de som gör det tittar långt utanför boxen med läkemedel och vacciner, man tittar på kosttillskott och födoämnen istället ännu mer kemikalier. Titta gärna in på Bioind så kanske du kan få tips för din sons bristande sovvanor där.

     1. Jag ger inte mycket för konspirationsteorier tyvärr. Och min sons minimala sömnbehov har mer med gener att göra än något annat.

 11. Hej Jessica, jag är inte den som brukar ägna mig åt detta att hävda mig i sociala medier mot MPR vaccinet osv men jag känner att jag blir lite lack när personer som står i rampljuset lägger ut kommentarer och påståenden som dom själva inte har en aning om.
  Vår son drabbades i direkt samband med MPR-vaccinet och blev helt personlighetsförändrad – från att vara den glada killen till att vara arg och ledsen, det gick nästan över natten till att han tappade den sociala samspelet och talet började försvinna – han hamnade i sin egna lilla bubbla för att till slut inte prata alls. Detta var något som vi direkt kontaktade vårdcentralen om och fick så klart ingen hjälp – det var en fas enligt dom.
  Vi är nu sedan en tid tillbaka i utredning om autism – som drabbar så många pojkar vid ålder 1.5 år – och ingen undrar varför just då?
  Varför görs ingen utredning? Vad tror du skulle hända om det visade sig att autism kommer från MPR vaccinet? Skulle någon ta det då?
  Vi har så klart inte tagit det vaccinet på vår andra son, som du förhoppningsvis förstår – hade du själv gjort det?
  Det är så otroligt nonchalant att tro att vi som väljer att inte ge våra barn vaccinet gör det av ondo eller att vi som du själv nämner i din spalt här ovanför ”Tycker inte man tar i när man säger att det är både osolidariskt och egoistiskt att inte vaccinera sina barn enligt vaccinationsprogrammet.”
  Som sagt, personer som du – som inte har en gnutta aning om vad vi har fått stå ut med – hur vi har kämpat med för att få tillbaka vår son och med absolut ingen hjälp från doktorer eller vårdcentraler i Sverige – varför ska sådan som du gå en personlig fight mot de som har blivit utsatt för detta? Namnge oss för osolidariska och egoistiska, du ställer in oss i facket lite som mindre värda och sämre människor.
  Tycker du ska tänka över detta och ställa dig frågan istället – varför görs ingen utredning på hur varför autism framkommer.
  och vad är det för fel på att ifrågasätta detta med MPR-vaccinet?
  Jo just det – höll på att glömma – jag skulle påminna dig att läsa på – googla MPR-vaccinet en gång bara…
  Hälsningar sonen till travtränaren vid dina föräldrars stuga

  1. Hej! Vad tråkigt att höra om er son. Ingen vill väl att barn ska bli sjuka, det är ju också därför vi vaccinerar. Forskningen har ju dock kommit fram till att det inte finns några samband mellan autism och MPR-vaccin och det har ju gjorts ganska många stora studier på det. Just MPR-vaccinet har används välsigt länge, i över 40 år, och man får väl ändå säga att det är väl beprövat. Även biverkningarna har ju forskats ordentligt på och de föesta är lindriga. Det är mycket större risk att drabbas av allvarliga biverkningar om man får sjukdomarna som man vaccinerar mot. Oavsett vad er sons symptom beror på så är det givetvis jättehemskt att han är sjuk och jag hoppas det går bra för er. All lycka

   1. då har ni ju inget att oroa er för gällande vaccinet – med all forskning och fakta som har lagts fram.
    Vissa tror på gud och andra på tomten och påstår sig ha bevis på detta också….

     1. och vi som har varit med om det in real life – vi hade nog alla önskat att vi hade inbillat oss allt.
      Det lustiga är att vi som har erfarenhet av detta blir på något sätt inte trodda – och vill ju bara upplysa er andra – är inte det solidariskt?
      Uppenbarligen har vi människan nått toppen på våran evolution, när ingen längre ifrågasätter utan ställer sig i kön som leder mot stupet.

     2. Ni kan ju inte säkert veta att er sons problem har med vaccinet att göra? Och OM det skulle vara så har ni ju haft enorm otur. Det är ju som sagt mycket större risk att drabbas av allvarliga biverkningar av sjukdomarna man vaccinerar mot. Tycker snarare att vi (mänskligheten) uppvisar allt mer tecken på att vi vill utplåna oss själva. Sorgligt.

     3. sista inlägget för mig, vi är 110% säker att det vaccinet som utlöste det.
      Det var som sagt bokstavligen direkt som vi såg en förändring – men som sagt du är ju inte ensam om att inte tro på det.
      Vi såg det som sagt över en natt och alla läkare vi har pratat med säger att autism inte kommer över en natt…

      Vi har sedan hört från barnpsykolog och barnsköterska att det är fler som upplever samma sak, men hur ska vi kunna bevisa det?
      Att det var från vaccinet vill säga, pengar styr denna värld och det är sorgligt att människor inte försöker ens se ett samband med autism och MPR.

      Nu har jag ödslat en halv dag på detta, i hopp om att bidra med fakta om vad som hände oss – och det borde väl vara det som är intressant att höra av någon som har varit med om det i verkligheten mot ni andra som tror att detta bara är bluff å båg – och kommer med era synpunkter baserat vad ni tror är det rätt baserat på vad ni kallar fakta.
      Frågan jag då ställer mig – vad tror ni jag får ut utav att försöka driva en kampanj mot vaccinet om det som hände oss inte hade inträffat?!
      Helt absurt att tro att jag med flera som har erfarnehet av detta skulle se detta som en rolig grej som vi gillar att dra upp varje helg.
      Tjing tjong

     4. Jag tycker inte heller det är speciellt kul att traggla detta om och om igen. Det HAR ju gjorts massa forskning på huruvida det finns ett samband och i princip i alla fall har ju forskarna kommit fram till att det inte gör det.
      Kan givetvis inte uttala mig om ditt specifika fall, men hoppas så klart att din son blir bättre. Man vill ju inte att några barn ska behöva vara sjuka. Det är ju faktiskt därför de flesta av oss vaccinerar.

   2. Har du koll på vilka som finansierar de studier som motsäger att vacciner kan vara en bidragande orsak till bl a autism? Läkemedelsverken finansierar det mesta, oberoende studier läggs i princip aldrig fram då det inte gynnar läkemedelsföretagen att skaderiskerna kommer fram.
    Läkemedelsindustrin är inget annat än en biljonindustri, där finns inget intresse i att hålla människor friska, det finns inga pengar i det. Tyvärr.

     1. Eller så blev han av med sin legitimation för att han började rota i något som kunde leda till att man slutade vaccinera och det måste ju sjukvården göra sig av med,..

 12. Hej Jessica! Först skulle jag vilja poängtera att jag inte nödvändigtvis är en vaccinmotståndare. Vaccin har gjort enorm nytta i världen och räddat många liv. Däremot skulle jag vilja veta om du tror att narkolepsiutbrottet är kopplat till svininfluensavaccinet? Rak och direkt fråga.

  1. Är det så att mer än 90% eller kanske 95% av svenskarna vaccinerar sina barn. Det säger rätt mkt. Och forskningen talar sitt tydliga språk. Håller med dig Jessica! Vissa ämnen berör och då är det lätt att bli extra engagerad.

   1. Såg förövrigt en professor som bekräftade att det fanns ett visst samband ja. Men han sa oxå att influensavaccinet har en helt annan sammansättning. Men Jessica skriver inte om det. Utan om det allmänna vaccinationsprogrammet. Att forskningen går framåt är väl ingen konstig sak? Det gäller väl det mesta?

  2. Svininfluensavaccinet har jag inte diskuterat någonstans. Jag håller mig till det allmänna vaccinationsprogrammet. Man ska inte blanda ihop äpplen och päron när man pratar om vaccin.

 13. Intressant då att just MPR vaccin har utlöst att andra blivit smittade..
  Du är inte det minsta påläst varken om vaccin eller eventuellt biverkningar. Läs boken risker och skador med vaccin.
  Jag är född 1972 och då vaccinerade vi inte mot mässlingen. Många barn blev sjuka men inte dog dom så varför har mässlingen blivit en dödlig sjukdom enligt dig?? Och om du vaccinerat dina barn så löper de ändå en viss risk att få det och sprida det.
  Ditt resonemang går inte ihop och är ett hån mot de föräldrar som har fått sina barn skadade av vaccin. Läs läkemedelsverket egna rapport om biverkningar och dödsfall av vaccin.
  Men du har bestämt dig och ingen kan få dig att ändra dig.

  1. DU är ju inte särskilt påläst. Läs på lite om mässlingen du och sen jämför du riskerna med vaccin (som är oerhört små). Nej jag kommer inte att ändra mig av skrönor och hokuspokustexter på nätet nej. Det är ju inte min åsikt som är kontroversiell om man säger så.

  2. Pratade med mamma i helgen och vi kom fram till att jag har haft både mässlingen och påssjuka som barn, men det var ingen som gjorde nån stor grej av det. Jag är född på 70-talet.
   Säger inte att man vill ha det, men inte fan var det värre än vattkoppor och krupp i all fall.

 14. Jag blir så ledsen av allt det här.

  Du skäller på ”anti-vaxxers” och yttrar dig väldigt sårande och elakt i media om hur de som väljer bort vaccin är osolidariska och ”dåliga föräldrar” men reagerar när du får personliga påhopp tillbaka? Offerkoftan på i BÅDA lägren och så är karusellen igång. Det är så tragiskt.

  Men kan du, som medieprofil, förstå att jag och många med mig är trötta, ledsna, uppgivna och har fått nog av skällsord, hot och trakasserier?
  Kan du tänka dig in i hur det känns att vara mamma till ett barn som reagerar kraftigt bara några timmar efter ett vaccin och där det bara eskalerar tills du sitter där med ett blått barn i armarna, panik i magen, telefonen mot axeln och frenetiskt bedjande till högre makter att ”ANDAS! DÖ INTE! DU KOM JU NYSS!”

  Om du kan föreställa dig det så kanske du också kan förstå den frustration och vrede som bubblar i en del mammahjärtan när man som jag blev totalt utlämnad av vården och även stora delar av min vänskapskrets och familj.

  Man kan ju tro att ett barn som slutar andas borde vara en varningsklocka. Men det är det inte. Trots alla reaktioner min dotter fick möttes vi av kalla handen av vården. För ”det kunde ABSOLUT INTE vara en vaccinreaktion” och därmed basta. Jag ville ha hjälp att göra mitt plötsligt så sjuka barn friskt men lämnades att fäkta för mig själv för jag vågade ifrågasätta hur det inte kunde vara vaccinet eftersom det var den ända ändring som skett som kunde iscensätta en sån katastrofal helomvändning i mitt förr så friska, glada barn…

  Jag hånades av vänner, bekanta, familj och vård. Alla instanser som normalt sett stöttar lämnade mig ensam och som om det inte var nog så kastade man glåpord, hånade och till och med trakasserade mig.

  ”Du förtjänar inte att vara mamma”, ”Jag hoppas socialen tar ditt barn din vidriga människa”, ”barnmisshandlare”, ”mina barn får inte umgås med en bakteriehärd som ditt!”, ”jag hoppas ditt barn får en vaccineringsbar sjukdom och dör så du lär dig ditt äckel”…

  Detta är ett axplock av kommentarer jag fått ustå… Kan du förstå ilskan som bubblar? Maktlösheten och frustrationen över det stora sociala sveket?

  Jag säger INTE att det är ok att önska nån illa. För det tycker jag inte.

  Men precis som du så finns det vissa som i vredesmod och uppgivenhet kläcker ur sig saker de inte borde. Sen finns det elakingar också MEN de finns överallt oavsett vad för ämne vi pratar om!

  I grunden gjorde du ett utspel mot ”anti-vaccers” där många mammor som jag befinner sig. Vi som glömdes bort, hotades och stöttes ut när vi behövde hjälpen som mest.

  Jag önskar båda sidor kunde sluta slå sig för bröstet och tro sig vara den ”rätta”! Det ”rätta” är oftast inte svart och vitt! Det rätta ligger oftast och skvalpar i gråzonen!

  1. Som mamma förstår jag givetvis hur hemskt det är att ha ett barn som blir allvarligt och akut sjukt. Det önskar man ingen! Känner med dig.

   Dock är det omöjligt för mig att uttala mig om ditt specifika fall och omständigheterna runt det. Visst kan man få biverkningar av vaccin, men det är mycket ovanligare än de svåra biverkningar och följdsjukdomar man kan få av sjukdomarna man vaccinerar mot.

   Skrämselpropagandan som sprids av anti-vaxxers är livsfarlig för vårt samhälle. Tyvärr har vi glömt hur sjuka vi kan bli av dessa sjukdomar. Jag tycker fortfarande det är idiotiskt att inte vaccinera. Sen finns det förstås undantag när man av medicinska skäl inte kan eller bör vaccinera och det är ju för att skydda dessa individer det är så viktigt att vi andra vaccinerar oss och våra barn.

 15. Jahaja… Har postat svar till dig två ggr men det bara försvinner – trots att jag haft en respektfull ton och välformulerade argument.
  Lönt med en sån diskussion…

  1. Har hört alla argumenten en miljon ggr. Är trött på att säga samma sak om och om igen. Ni kan väl diskutera med varann i anti-vaxx-grupperna på Facebook istället.

   1. Äh, sånt trams. Mitt inlägg handlade om det djupt omoraliska och orwellska att staten tvingar sig in i ens kropp. Och du tar bara bort det.
    Jag får anse att du helt enkelt har för dåliga argument och inte kan bemöta mina.. Jag tappade precis all respekt för dig.

    1. Du får sprida dina grejer nån annanstans. Har inte tänkt lägga ner tid på att argumentera mot sånt trams. Och det spelar mig ingen roll om du tappar respekten för mig. Ha en fin dag.

 16. Väldigt tragiskt att ni försöker ”dumförklara” föräldrar som idag väljer att ej skjuta in multivacciner i sina fullt friska barn i Sverige.
  Ingen vet, och speciellt då inte du, bieffekterna av dessa på sikt.
  SLUTA

  1. Fullt friska barn som inte är så friska längre när de drabbas av sjukdomarna man vaccinerar mot. Motståndarna verkar ha glömt att de finns. MPR-vaccinet tex har använts i över 40 år så jag tror man har relativt bra koll på bieffekter även på sikt. Kommer aldrig att sluta!

   1. MPR vaccinet har kanske funnits i 40 år men inte i denna ihopkokande skapelse som den är idag.
    2007 ändrats innehållet för att lägga till mot röda hund, påssjuka som tidigare togs först senare.
    Nu läggs även Hepatit B in som ett ”måste-ha-vaccin” redan in på schemat för bebisar under ett år.
    Så man kan inte säga att det är exakt samma vaccin som vi fick på 70 talet.
    Men hur som, allt detta spelar ingen roll – vi förlorade vår son till vaccinets våld och vårt och hans liv kommer aldrig och då menar jag aldrig att bli som tidigare. Jag är förstående att folk med ingen insikt i detta är oförstående, men verkar som att du Jessica inte är förstående och inte är intresserad av att lyssna på andra med en annan åsikt ön du – så varför starta denna koversation om du bara gillar att höra din egen talan? Jag håller mig nog på Johns sida, respekt är något man snabbt kan tappa…

    1. Det är ingen konversation, det är en blogg. Det finns inget krav på att jag måste diskutera saker jag skriver i bloggen. Men vad gäller dig så kan jag inte se annat än att jag har svarat helt normalt, men jag kommer inte att ändra åsikt i frågan oavsett. Och respekt eller ej, jag bryr mig faktiskt bara om huruvida mina nära och kära respekterar mig. Man kan aldrig vara alla till lags.

 17. Man får såklart tycka vad man vill när det gäller för eller emot vaccin, men det som är så löjligt i diskussionen som pågår här och på andra platser på intrenet är att många, även du Jessica, påstår att de vaccinerar sina barn för att de är osjälviska och solidariska, för att de tänker på ”andras” barn, när alla vet att den egentliga anledningen är att man vill skydda sitt eget barns hälsa. Man hoppas och tror att det ska hålla sin lilla skatt, det viktigaste man har, friskt.
  I slutändan så är det sitt eget barn som räknas och inget annat är viktigare än det, likaså om bevis fanns att vaccin gör mer skada än det skyddar, så skulle i princip alla föräldrar, även du Jessica, inte ge det till ditt barn även om det kunde rädda andra barns liv.
  Visst kan man se det som en bonus att man skyddar även andra barn och inte bara sitt eget när man vaccinerar, men att lägga fram komentarer om att man är egoistisk och osolidarisk om man inte gör det, är faktiskt skrattretande.
  Anti-vaxxare väljer att inte vaccinera – för att de är rädda om sitt barn och faktiskt inte prioriterar andra barn – precis samma tänk som vaccinförespråkare.
  Sen kan man ju alltid låtsas att man gör det för att man är solidariskt, för det låter ju faktiskt så mycket bättre i denna egoistiska, självcentrerande värld 🙂

  1. Jo men nu finns det ju inte bevis för att vaccin gör mer skada än nytta, det är ju precis tvärtom. Och jo, osolidariskt och egoistiskt är vad det är. Man skyddar nämligen BÅDE sitt eget barn och andras. Vaccin är liksom inte ett nödvändigt ont, man tar det av en anledning.

 18. Hej Jessica! Tack för bra inlägg! Vaccin har forskats fram av en anledning, såklart. Det finns inget kontrollerande eller”orwellskt” (som någon sa ?) i det utan endast ett djupgående ansvar för människors hälsa i våra samhällen och på jorden. Självklart finns det djupt tragiska fall där biverkningarna varit förödande, men jämförelsen mellan dessa fall och det vacciner faktiskt skyddar mot och gör gott, blir väldigt skev. Att sätta sina barn och många andra medmänniskors hälsa på spel är farligt och egenmäktigt.

 19. Hej Liselott (och Jessica)
  Absolut, jag kan hålla med dig, i alla fall till viss del. Vi har två söner, varav en av dem är vaccinerad, med (just som du nämner) förödande biverkningar. I direkt anslutning till vaccinet blev han tok-sjuk som i sin tur gav honom men för livet, som påverkar honom och oss som familj dagligen. Vi har träffat både läkare, barnsjuksköterskor och psykologer som kliar sig i huvudet och försöker hjälpa oss så gott de kan, utan att egentligen ge oss svar på vad som hände den dagen. Allt, och då menar jag ALLT, pekar på att vaccinet gav vår son någon form av allergisk chock/ alt förgiftning, och när jag vänder mig till sjukvårdspersonal och konstaterar att det faktiskt ÄR vaccinet som gjort vår son så sjuk, så får jag alltid som svar – nja, vaccinet är noga beprövat och är inte farligt…….Samtidigt ser jag i deras flackande blick att det bara är något de måste/tvingas säga eftersom alternativet om de sa något annat vore katastrof. Dessutom lägger en och annan läkare/sköterska till – ”dessutom är reaktioner/biverkningar som din son fått EXTREMT ovanliga”. Jag menar då, att de faktiskt erkänner att det MEST TROLIGT är vaccinet som startat allt, men att min underbara, fina son ses som ett visst”svinn”, ett ”offer” som var tvunget att göras för allmänhetens bästa.

  Som jag gråtit och känt mig maktlös och framför allt sviken av sjukvården. De flesta får inga svåra reaktioner av vaccinet, men det finns en liten, liten procent som faktiskt inte ”tål” eller där kroppen inte klarar av det som sprutas i dem, min son är en av dem (plus att det säkert finns ett stort mörkertal). Jag skulle idag ge allt för att vrida klockan tillbaka. Jag kommer alltid att känna skuld för att jag inte läste på mer om ev bieffekter och om vad vaccinet faktiskt innehåller. Jag kommer ALDRIG att vaccinera min andra son eftersom jag absolut inte vill ta risken att låta honom gå igenom samma helvete som min äldre son.

  Varför jag berättar detta är för att jag blir så OTROLIGT Ledsen (och Otroligt Arg) när folk som inte har någon aning om vad vi gått igenom, dömer ut mig som en dålig förälder eller påpekar att jag är egoistisk och osolidarisk – som du Jessica gör. De som gör det har ju såklart vaccinerat sina barn och inte märkt av några större bieffekter, men skulle de ha haft vår ”otur”, så skulle de med ALDRIG vaccinera sina andra barn.

  Vad jag vill få fram är att jag ber er alla sluta hacka ned på de föräldrar som väljer att inte vaccinera, för ni har ingen aning om vad dessa har gått igenom. Och kom inte med den klassiska repliken om att allvarliga bieffekter är ovanliga – för det spelar ingen som helst roll om de är ovanliga eller inte – den drabbar NÅGON, och nästa gång kan det vara ert barns tur. Kom inte heller med att inga bevis finns för att det är vaccinet som gjort vårt barn sjukt, bevis kommer troligtvis aldrig att finnas eftersom ingen inom sjukvården på riktigt vill ta i frågan – svaret skulle ha förödande effekter då de flesta föräldrar skulle sluta vaccinera. Jag har mitt bevis i de undvikande svaren jag fått från läkare som undersökt min son. Det är sant att vaccinet gör mer gott än ont- men när det onda drabbar dig så vill man bara gå sönder när man anses ego eller osolidarisk när man försöker sydda sitt andra barn.

  Jag säger så här- Jag brukar råda alla jag känner att inte vaccinera (och detta gör jag av omtanke), väljer de sen att vaccinera ändå så dömer jag dom inte och ser dom inte heller som dåliga föräldrar. Risken för svåra biverkningar är ju väldigt liten, MEN i gengäld så vill jag inte heller bli dömd för att jag inte vaccinerar min andra son. Jag gör det valet av kärlek och för att jag vill att han ska få bästa förutsättningarna för ett fantastiskt, friskt och hälsosamt liv. Vill han sen vaccinera sig när han blir äldre – så fine, det är då i alla fall hans egna beslut.
  Jag vet att vaccin sprutan är ett ”ruttet äpple”, skulle ni med samma vetskap ge ert barn det ruttna äpplet?

  Jessica, försök att var lite ödmjuk. Läs på, lyssna, analysera och sluta döma .

  1. Jag känner för dig, ingen vill att ens barn ska bli allvarligt sjukt. Så klart inte. Dock vet du ju inte om han hade fått lika svåra (eller värre) biverkningar om ni inte hade vaccinerat och han hade fått sjukdomarna istället. Och sanningen är ju att biverkningar av vaccin är mycket ovanligare än biverkningar av sjukdomarna man vaccinerar mot. Även om ni hade fruktansvärd otur så är det ju så det är. Och, att du väljer att inte vaccinera din andra son är förståeligt. Men för honom är det ju tur att så många andra faktiskt vaccinerar, så att han skyddas från de här sjukdomarna.
   Var snäll och kom inte med argumentet att jag ska läsa på. Skulle givetvis inte ha någon åsikt i den här frågan om jag inte hade gjort det.
   Hälsningar Jessica

   1. Jessica, jag håller med om vissa saker som du skriver/säger men vart jag försökte komma med mitt tidigare inlägg var – Du förstår ju uppenbarligen varför jag inte vaccinerat min andra son, och då menar jag att du kanske inte borde gå ut och dra alla över en kam och säga att alla som inte vaccinerar är osolidariska och egoister (när det oftast finns en bakgrundshistoria till varför man gör det valet)?
    Med vänlig hälsning/ Magdalena

   2. Jessica, jag håller med om vissa saker som du skriver/säger men vart jag försökte komma med mitt tidigare inlägg var – Du förstår ju uppenbarligen varför jag inte vaccinerat min andra son, och då menar jag att du kanske inte borde gå ut och dra alla över en kam och säga att alla som inte vaccinerar är osolidariska och egoister (när det oftast finns en bakgrundshistoria till varför man gör det valet)?
    Med vänlig hälsning/ Magdalena

  2. Att truten talar före förståndet har fått ett nytt ansikte. Är ingen förespråkare av sarkasm men detta blir ju fullkomligt surrealistiskt.
   Verkar inte spela någon roll för dig hur många livsöden som vittnar om allvarliga konsekvenser direkt kopplat till sprutorna.
   ”MPR-vaccinet tex har använts i över 40 år så jag tror man har relativt bra koll på bieffekter även på sikt.”
   Dessa ord säger ju en hel del om hur påläst ni är samt vilken retorik som används för att försöka övertyga allmänheten.
   Detta är ju ett problem när personer som syns i media leker Jesus.
   Hoppas att ni inte tar åt er, ni som vet vad det handlar om, men det är jag ganska säker på att ni inte gör!
   Kärlek till Er.

 20. Niklas , jag delar din historia!
  Exakt samma hände med min son. En direkt förändring efter mpr vaccin . Har ägnat veckor åt att söka info och information och hittat bra många liknande fall.
  Hade inte min son varit vårt sista barn hade jag nog inte vaccinerat om vi fick fler.

 21. Excellent post Jessica! It’s so important that not only we vaccinate our children but that we vaccinate ourselves as adults. Everyone in my family is up to date on all our boosters and get the flu shot each year. It wasn’t that long ago that we vaccinated against smallpox. I still have my vaccination scar. Now it’s been eliminated. Polio is next to be eradicated but we must stay vigilant. We now even have a vaccine to help prevent hpv related cancers. Vaccines are a victim of their own success.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..