Anti-vaxxers i farten igen..

Är det något jag inte förstår mig på är det vetenskapsresistens och vetenskapsförnekelse. Det finns alltså forskare som ägnar sina liv åt till exempel sjukdomar och vaccin, men ändå finns det folk som tror att de vet bättre och kan mer för att de har ägnat timmar åt tveksamma sidor på internet. Det är så dumt att man blir mörkrädd. Snacka om att vara världsfrånvänd och självgod. Det är respektlöst och ignorant mot människor som har utbildat sig och ägnat sin liv åt forskning. Det här är tyvärr baksidan med internet. För visst fanns den här typen av människor även förr, men tack vare internet dras de till varann som flugor dras till skit och skapar hemliga sektliknande grupper på Facebook.

Deras två vanliga argument: 1)läs på och var källkritisk och 2)det är mitt beslut, respektera det. Låt mig ställa en motfråga. Hur källkritiska är de mot de konspirationsteoretiska texter de hittar på nätet och gentemot diverse suspekta diskussionsforum. Nä just det – inte ett dugg. Man må tro att man är expert på allt för att man har ägnat timmar åt att googla, men då lever man ju i sitt eget lilla universum (vilket de iofs tycks göra..). Och nej, det är inte bara ditt beslut, för det påverkar inte bara dig. Du riskerar inte bara dina egna barns liv utan också andras. En ganska stor del av befolkningen MÅSTE vaccinera sig för att vi ska få gruppskydd och därigenom skyddar vi också de som faktiskt inte KAN vaccinera sig, tex spädbarn och människor med nedsatt immunförsvar. Tycker inte man tar i när man säger att det är både osolidariskt och egoistiskt att inte vaccinera sina barn enligt vaccinationsprogrammet.

Igår fick jag vetskap om att en bild från min instastory där jag tar influensvaccin hade lagts upp i en anti-vaxx grupp och att medlemmarna i gruppen skrev att de önskade att jag skulle bli sjuk och få svåra men av vaccinet och att det skulle vara ”rätt åt mig”. Att man önskar att någon annan ska råka illa ut och bli sjuk säger ganska mycket om de här människorna.

Till sist så vill jag säga att man inte ska bunta ihop alla vaccin i en klump. Jag tog influensavaccinet för att jag ska åka iväg och jobba med OS och det vore katastrof om jag blev sjuk. Influensavaccinet är upp till var och en om man vill ta eller inte. Det allmänna vaccinationsprogrammet med tex MPR-vaccinet är inte det. Eller, det BORDE inte vara det. Det handlar om otroligt väl beprövade vacciner med få biverkningar. Till sist och syvende handlar det om riksbedömning. Det är mycket större risk att bli svårt sjuk om man INTE vaccinerar sig än om man gör det.

Att vi ens diskuterar dessa frågor 2018 är väl ett tecken på att vi har det för bra. Bortskämda är vi. Usch.

 1. Niklas skriver:

  hoppas du ser på Sofias änglar idag

 2. Excellent post Jessica! It’s so important that not only we vaccinate our children but that we vaccinate ourselves as adults. Everyone in my family is up to date on all our boosters and get the flu shot each year. It wasn’t that long ago that we vaccinated against smallpox. I still have my vaccination scar. Now it’s been eliminated. Polio is next to be eradicated but we must stay vigilant. We now even have a vaccine to help prevent hpv related cancers. Vaccines are a victim of their own success.

 3. Lou skriver:

  Niklas , jag delar din historia!
  Exakt samma hände med min son. En direkt förändring efter mpr vaccin . Har ägnat veckor åt att söka info och information och hittat bra många liknande fall.
  Hade inte min son varit vårt sista barn hade jag nog inte vaccinerat om vi fick fler.

  1. Kicki skriver:

   Lou, kolla upp homeopati….det har hjälpt vår son….kram

   1. Lou skriver:

    Tack det ska jag kolla

 4. Hej Liselott (och Jessica)
  Absolut, jag kan hålla med dig, i alla fall till viss del. Vi har två söner, varav en av dem är vaccinerad, med (just som du nämner) förödande biverkningar. I direkt anslutning till vaccinet blev han tok-sjuk som i sin tur gav honom men för livet, som påverkar honom och oss som familj dagligen. Vi har träffat både läkare, barnsjuksköterskor och psykologer som kliar sig i huvudet och försöker hjälpa oss så gott de kan, utan att egentligen ge oss svar på vad som hände den dagen. Allt, och då menar jag ALLT, pekar på att vaccinet gav vår son någon form av allergisk chock/ alt förgiftning, och när jag vänder mig till sjukvårdspersonal och konstaterar att det faktiskt ÄR vaccinet som gjort vår son så sjuk, så får jag alltid som svar – nja, vaccinet är noga beprövat och är inte farligt…….Samtidigt ser jag i deras flackande blick att det bara är något de måste/tvingas säga eftersom alternativet om de sa något annat vore katastrof. Dessutom lägger en och annan läkare/sköterska till – ”dessutom är reaktioner/biverkningar som din son fått EXTREMT ovanliga”. Jag menar då, att de faktiskt erkänner att det MEST TROLIGT är vaccinet som startat allt, men att min underbara, fina son ses som ett visst”svinn”, ett ”offer” som var tvunget att göras för allmänhetens bästa.

  Som jag gråtit och känt mig maktlös och framför allt sviken av sjukvården. De flesta får inga svåra reaktioner av vaccinet, men det finns en liten, liten procent som faktiskt inte ”tål” eller där kroppen inte klarar av det som sprutas i dem, min son är en av dem (plus att det säkert finns ett stort mörkertal). Jag skulle idag ge allt för att vrida klockan tillbaka. Jag kommer alltid att känna skuld för att jag inte läste på mer om ev bieffekter och om vad vaccinet faktiskt innehåller. Jag kommer ALDRIG att vaccinera min andra son eftersom jag absolut inte vill ta risken att låta honom gå igenom samma helvete som min äldre son.

  Varför jag berättar detta är för att jag blir så OTROLIGT Ledsen (och Otroligt Arg) när folk som inte har någon aning om vad vi gått igenom, dömer ut mig som en dålig förälder eller påpekar att jag är egoistisk och osolidarisk – som du Jessica gör. De som gör det har ju såklart vaccinerat sina barn och inte märkt av några större bieffekter, men skulle de ha haft vår ”otur”, så skulle de med ALDRIG vaccinera sina andra barn.

  Vad jag vill få fram är att jag ber er alla sluta hacka ned på de föräldrar som väljer att inte vaccinera, för ni har ingen aning om vad dessa har gått igenom. Och kom inte med den klassiska repliken om att allvarliga bieffekter är ovanliga – för det spelar ingen som helst roll om de är ovanliga eller inte – den drabbar NÅGON, och nästa gång kan det vara ert barns tur. Kom inte heller med att inga bevis finns för att det är vaccinet som gjort vårt barn sjukt, bevis kommer troligtvis aldrig att finnas eftersom ingen inom sjukvården på riktigt vill ta i frågan – svaret skulle ha förödande effekter då de flesta föräldrar skulle sluta vaccinera. Jag har mitt bevis i de undvikande svaren jag fått från läkare som undersökt min son. Det är sant att vaccinet gör mer gott än ont- men när det onda drabbar dig så vill man bara gå sönder när man anses ego eller osolidarisk när man försöker sydda sitt andra barn.

  Jag säger så här- Jag brukar råda alla jag känner att inte vaccinera (och detta gör jag av omtanke), väljer de sen att vaccinera ändå så dömer jag dom inte och ser dom inte heller som dåliga föräldrar. Risken för svåra biverkningar är ju väldigt liten, MEN i gengäld så vill jag inte heller bli dömd för att jag inte vaccinerar min andra son. Jag gör det valet av kärlek och för att jag vill att han ska få bästa förutsättningarna för ett fantastiskt, friskt och hälsosamt liv. Vill han sen vaccinera sig när han blir äldre – så fine, det är då i alla fall hans egna beslut.
  Jag vet att vaccin sprutan är ett ”ruttet äpple”, skulle ni med samma vetskap ge ert barn det ruttna äpplet?

  Jessica, försök att var lite ödmjuk. Läs på, lyssna, analysera och sluta döma .

  1. Jag känner för dig, ingen vill att ens barn ska bli allvarligt sjukt. Så klart inte. Dock vet du ju inte om han hade fått lika svåra (eller värre) biverkningar om ni inte hade vaccinerat och han hade fått sjukdomarna istället. Och sanningen är ju att biverkningar av vaccin är mycket ovanligare än biverkningar av sjukdomarna man vaccinerar mot. Även om ni hade fruktansvärd otur så är det ju så det är. Och, att du väljer att inte vaccinera din andra son är förståeligt. Men för honom är det ju tur att så många andra faktiskt vaccinerar, så att han skyddas från de här sjukdomarna.
   Var snäll och kom inte med argumentet att jag ska läsa på. Skulle givetvis inte ha någon åsikt i den här frågan om jag inte hade gjort det.
   Hälsningar Jessica

   1. Ann skriver:

    Jessica, jag håller med om vissa saker som du skriver/säger men vart jag försökte komma med mitt tidigare inlägg var – Du förstår ju uppenbarligen varför jag inte vaccinerat min andra son, och då menar jag att du kanske inte borde gå ut och dra alla över en kam och säga att alla som inte vaccinerar är osolidariska och egoister (när det oftast finns en bakgrundshistoria till varför man gör det valet)?
    Med vänlig hälsning/ Magdalena

   1. Jessica, jag håller med om vissa saker som du skriver/säger men vart jag försökte komma med mitt tidigare inlägg var – Du förstår ju uppenbarligen varför jag inte vaccinerat min andra son, och då menar jag att du kanske inte borde gå ut och dra alla över en kam och säga att alla som inte vaccinerar är osolidariska och egoister (när det oftast finns en bakgrundshistoria till varför man gör det valet)?
    Med vänlig hälsning/ Magdalena

  1. Att truten talar före förståndet har fått ett nytt ansikte. Är ingen förespråkare av sarkasm men detta blir ju fullkomligt surrealistiskt.
   Verkar inte spela någon roll för dig hur många livsöden som vittnar om allvarliga konsekvenser direkt kopplat till sprutorna.
   ”MPR-vaccinet tex har använts i över 40 år så jag tror man har relativt bra koll på bieffekter även på sikt.”
   Dessa ord säger ju en hel del om hur påläst ni är samt vilken retorik som används för att försöka övertyga allmänheten.
   Detta är ju ett problem när personer som syns i media leker Jesus.
   Hoppas att ni inte tar åt er, ni som vet vad det handlar om, men det är jag ganska säker på att ni inte gör!
   Kärlek till Er.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..