Veckans Almenäsa

Dags så för en liten spaning. Högt och lågt.

1. Sam från savannen. Min 3-månaders bebis är fortfarande en mkt krävande liten person. Det är tur för Sam att han är så söt. För han vet minsann vad han vill. Och han låter det höras. Och han har ett jäkla tryck i rösten. Blivande operasångare? Eller Bajen-fan? Brötig är han hur som helst. Det är svårt att lista ut vad han vill när man har försökt ge mat, bytt blöja, kollat om han är varm/kall/obekväm osv. Vi (jag och Patrik) brukar skoja om att han är uppvuxen på savannen med hyenorna (som förmodligen inte finns på savannen, men skit i det), men de tyckte att han var så jobbig att de lämnade honom till människobyn. Med detta sagt så är jag kärare i den lille chefen än nånsin. Hans goa tjocka kinder är så mysiga att pussa på. Och hans leende smälter hjärtat. Riktigt mammig är han nu också, sen vi var själva på Kreta. Två veckor är ju en evighet för en liten bebis. En liten egoboost är det allt att mamma är bäst, måste erkänna det

2. Mens. Och då snackar vi mens med stort M. Herrejävlar. Fick första mensen efter graviditeten för nån vecka sen och man kan väl säga som så att Stockholms blodbad har fått en helt ny innebörd Är detta normalt? Det här var en flod som pågick med full kraft i 8 dagar. Säg inte att det ska vara så här nu, isf kommer jag ju att bli anemisk och tvungen att knarka järntabletter en gång i månaden. Apropå mens förresten, vad är det män tycker är så läskigt med det? Jag dejtade en kille en gång som tyckte jag var äcklig och ofräsch när jag skrev på instagram att jag hade mensvärk och kände mig ynklig. Eeeeh, say what?!? Som ni förstår dejtade vi inte särskilt länge. Det berodde iofs mest på att han var mytoman, men snubbar som tycker att man ska hysch hyscha om mens och låtsas att det inte existerar är ju inte så lite fåniga.

3. Me too. Javisst, jag också. Men vilken kvinna har inte blivit utsatt i någon form? Själv har jag råkat ut för hela spektrat. Från de sexistiska vardagsskämten på min bekostnad och det oönskade tafsandet, till att ha blivit drogad i festsammanhang två gånger. En gång blev jag räddad av kompisar och kom undan med blotta förskräckelsen, en gång gick det inte så bra. Åt helvete faktiskt. Trots att det är längesen är jag inte redo att berätta den historien än, men kanske någon dag.

Tycker dock det är viktigt att skilja på äpplen och päron. En ovälkommen kommentar eller en klapp i rumpan är givetvis INTE ok, men är inte att likställa med en våldtäkt. Det blir lite rörigt tycker jag när man hänger ut med namn på sociala medier och de som har gjort sig skyldiga till mindre förseelser (som givetvis fortfarande är fel) placeras plötsligt i samma fack som såna som våldtar.  Det är en jävla skillnad.

Men det är väldigt bra att man börjar rensa upp i de här mossiga samhällsstrukturerna, för där krävs verkligen en förändring! Min egen bransch till exempel behöver förändras på många plan. Jenny Strömstedt skrev bra i Expressen om den manliga stjärnkulturen som har fått råda fritt. Eller den lilla mäktiga herrklubben i medievärlden där alla håller varann om ryggen. Förhoppningsvis är det slut på det nu. Hoppas också att vi kvinnor blir lite bättre på att säga ifrån när det gäller vad vi tycker är okej och inte och är tydliga med var våra gränser går. Vi måste börja skita i att det blir ”dålig stämning” om man inte viftar bort eller trött skrattar åt sexistiska skämt. Män har ett ansvar i att börja behandla oss som folk (i ord och handling) och vi har ett ansvar i att säga ifrån. Inte acceptera. Och nu är vi på väg!

4. Breaking News är att jag vikarierar för Fredrik i Breaking News imorgon. Skoj! Har ju kört en gång tillsammans med Fredrik, men ska bli kul att jobba med Filip. Älskar ju Breaking News sen länge, är lite som Nyhetsmorgon på crack. Ni tittar väl imorgon?

 1. #MeToo skriver:

  Hej Jessica!
  Först och främst, jag tycker du är en duktig programledare och en glädjespridare!

  Jag har sett dig i flera sammanhang det sista diskutera #MeToo, bland annat i Breaking News där du var med och hängde ut en annan programledare, Leif Mannerström, bland annat för att han tycker att ”sexistiska skämt” också ofta kommer från kvinnor.

  Du skriver att gränsen för #MeToo får vid sexistiska vardagskämt och att män måste sluta med detta.
  Detta rimmar inte riktigt då du för ett par år sedan drog en av de grövre och mest sexistiska kommentarer jag hört i ett svenskt TV-program. Du filosoferade högt om ”hur många i publiken som kände sig som Mrs. Robinson ikväll”.
  Som du säkert vet är Mr Robinson en äldre kvinna ur boken Fifty Shades of Grey som har en sexuell relation med en 15årig pojke, du syftade i detta sammanhanget på hur många äldre damer som hade sexuella fantasier om 16 år gamla Benjamin Ingrosso under ett Lets Dance-avsnitt.

  Sexistiska skämt kommer lika ofta från båda könen, även från dig, skillnaden ligger i hur vi uppfattar skämten och den största skillnaden är påföljderna beroende på om du är man eller kvinna.
  Jag är säker på att om en manlig programledarkollega, ja låt säga Leif Mannerström, hade sagt samma sak om en 16 år gammal flicka i ett TV program så hade han fått lämna sin tjänst. Om gränsen går vid skämt med sexuella anspelningar så är vi nog alla skyldiga någon gång.

  Jag har personligen inga problem med skämt med sexuella anspelningar, vare sig de kommer från en man eller kvinna. Även om just detta skämt var såpass magstarkt att jag fortfarande kommer ihåg det så hör det fortfarande inte till sexuella trakasserier eller sexism.

  Min fråga till dig, om en manlig programledare på TV4 under direktsänd TV sagt något liknande om en 16 årig flicka, hade det fallit under kategorin #MeToo? Enligt ditt inlägg gör det ju faktiskt det…

 2. Kristin skriver:

  Hej Jessica, tips mot riklig blödning så rekommenderar jag dig att köpa Cyklo-F på apoteket jag blöder extremt mycket och dessa tabletter hjälper jättebra, brukar ta dom just den dagen/dagarna jag blöder som mest ☺️

 3. Marie skriver:

  Jag ser det som bra att många olika typer av berättelser kommer upp under metoo. Så klar är tafsande och våldtäkt inte samma sak varesig för den som utsätts eller för den som utsätter. Dock är alla dessa handlingar exempel på situationer där män tar sig rätten att göra vad han behagar med en kvinnas kropp utan att samtycke finns. Alla dessa handlingar vittnar om den patriarkala strukturen och jag är helt säker på att folk i allmänhet är intelligenta nog att skilja mellan tafs och våldtäkt och förstå skillnaden. Oron som dyker upp här i kommentarerna för att någon man ska bli ledsen eller oskyldigt ankagad är så skev. Oroa er istället för alla som dagligen blir skrämda, kränkta och illa behandlande av personer med penis.

  Och slutligen.. testa hormonspiral om du inte redan testat!

 4. Katja skriver:

  Du är ju grym i Breaking news!

 5. Pauline skriver:

  Hej Jessica! Den häri kommentaren har inte med inlägget att gör, hehe, men jag ÄLSKAR verkligen dina Almenäs-intervaller! De är helt enkelt bäst. Men hade varit jätteroligt om du och Lovisa kunde tipsa om lite mer roliga intervallpass på eran podd någon gång (jag följer den slaviskt!) så man kan få lite variation på intervallpassen.
  Kram kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..