ANNONS

Att amma eller inte amma

/

Låt oss prata om det där med amning. Jag får extremt mycket frågor om hur jag gör med amningen när jag är borta från Sam, om jag får problem med amningsbrösten när jag tränar, hur jag tänker med amningen när jag dricker vin osv. Så jag tänkte att jag lika gärna kan svara på frågorna i ett inlägg.

Saken är den att jag inte ammar längre, jag slutade helt när Sam var ungefär en månad. Inte för att jag inte ville amma, utan för att det inte funkade. Han fick inget bra tag om bröstet, fick inte i sig ordentligt med mat (hade visst inte så gräddig mjölk att bjussa på) och var missnöjd hela tiden. Både han och jag blev frustrerade av att det inte funkade och varje dag var en kamp. Till slut bestämde vi oss för att testa att ge ersättning fullt ut istället och det blev hela familjen gladare av. Sam blir mätt och glad och föredrar flaskan framför bröstet så det funkar alldeles utmärkt.

Jag hade helst velat amma i 4-6 månader, men jag tänker inte slå knut på mig själv för att få det att funka. Alla barn är olika, med den här lilla skrutten fick det bli en annan lösning än med de två tidigare. Fördelen med att ge ersättning är att man kan dela på matningen och ansvaret redan från början. Samt att också jag kan vara borta från bebisen några timmar. Eller en hel dag som när jag var i Växjö och jobbade.

Men om jag ändå ska svara på era frågor så har jag med tidigare barn pumpat när jag har varit tvungen att vara borta från bebisen. Jag har också varit med om en ”brösten växte i direktsändning”-incident när jag inte hade pumpat tillräckligt. En annan gång var jag på en jobbmiddag och kände att det läckte, gick på toaletten och tog av mig tröjan för att handmjölka (), men mjölken sprutade med full kraft ner hela spegeln innan jag hann börja haha. När det gäller alkohol och amning så pumpar jag inte om jag har druckit något glas vin. Det är en mikroskopisk del av alkoholen som går ut i bröstmjölken (mindre än alkoholhalten i filmjölk faktiskt) så det är inte på något sätt skadligt för bebisen. Dock tycker jag man brister i omdöme om man blir full när man har en liten nyföding att ta hand om. Man har ju ansvar för ett litet liv liksom. Och det gäller ju givetvis även pappan. Ser dock inga problem i att dricka något/några glas vin eller champagne då och då.

Visst kan jag sakna närheten man får när man ammar och ens lilla bebis ligger och tittar på en med stora ögon, men med tanke på att huvudelen av Sams sovtid spenderas på min eller Patriks mage så känner jag att vi har rätt så mycket närhet ändå, haha. 

9
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00