Vad är oddsen?

Har ju glömt att berätta denna roliga OCH chockerande OCH osannolika upptäckt för er! Håll i er.. Har ni släktforskat någon gång? Jag gjorde det som slutarbete på gymnasiet och det var riktigt spännande. Hittade bland annat att sektledaren och grundaren av laestadianerna, Lars Levi Laestadius, var min farfars farmors far (typ, har inte släktträdet framför mig just nu). Även om man kanske inte ska vara stolt över att vara släkt med en sektledare så är det ju lite spännande att hitta en så pass känd person i släktträdet. Inte så långt bort heller, utan i rakt nedstigande led i 5:e generation. Största delen av min släkt kommer förresten från Norrbotten, Västerbotten eller Finland.

Det var rätt krångligt att släktforska när jag gick gymnasiet (1994), man fick beställa hem mikrofilmer som man sen fick gå igenom på biblioteket så jag han dessvärre inte komma så långt. När jag städade lådor häromdagen hittade jag mitt gamla block där jag gjort alla anteckningar kring min släktforskningsarbete och när jag intresserat började bläddra i blocket hittade jag en Fredrika Jakobsdotter Fahlgren från Skellefteå på min farmors sida. Patrik heter ju också Fahlgren så jag tyckte det var ett lustigt sammanträffande och frgade honom lite på skoj var hans pappas släkt kom ifrån. Han visste inte riktigt men gissade på nerifrån i landet, typ östra Småland eller nåt. När vi hälsade på hos hans föräldrar och frågade hans pappa så visade det sig att nog sjutton hade de rötter i Skellefteå-trakten..

Vi tyckte så klart det här var lite spännande och började rota i det hela. Nu för tiden är det mycket enklare att släktforska, mycket av uppgifterna man behöver finns på olika sidor på nätet tack vare att andra har släktforskat och sparat informationen så den är tillgänglig för alla. Vi sökte oss helt enkelt bakåt. Från min farmor och Patriks farfar. Och plötsligt hittade vi den gemensamma nämnaren, Olof Persson Bergskråva och hans fru Stina Persdotter. De levde i Skellefteå-trakten på 1700-talet och deras son Per startade Patriks släktgren och deras dotter Marta Greta var starten på min. Vi är alltså släkt! I rakt nedstigande led i 9:e generation. Vad är oddsen på det??? Vi som dessutom träffades när han bodde i Tyskland och jag i Stockholm. Han uppvuxen i Partille och jag i Jokkmokk. Och ingen av oss har några band till Skellefteå längre. Det måste ändå vara rätt mikroskopisk chans att man ska springa på sin avlägsna släkting, haha. Men det förklarar ju kanske varför jag tycker att han är både oerhört snygg, charmig och oemotståndlig 😉 Det ligger i släkten helt enkelt, haha! Skämt åsido så känner jag mig helt trygg på att det är helt lagligt och ofarligt att vara ihop med sin släkting i 9e generation så vi behöver inte göra slut på grund av detta Men ganska sjukt är det ändå!

 1. Lisa skriver:

  Hej Jessica!
  Vet inte om jag gör rätt som skriver här, men gör det ändå och går rakt på min fundering. Tänkte på det här med amenorrè vid träning osv. Har du någon erfarenhet om det? Jag själv lider av det och är jätteorolig för att framtiden bli steril och därmed inte kunna få egna barn. Man hör aldrig samhället ta upp det, samtidigt som jag tänker att det borde vara ganska vanligt med den träningshets som ändå finns i vårt samhälle idag.
  Ett poddavsnitt om detta och liknande vore hur intressant som helt.
  Stor kram!

 2. Då är vi släkt, Jessica! Min farfarsfarfar är Lars-Levi Laestadius!

  Min släktgren heter Niemi och stammar från Lars Levis son Lorens Vilhelm som hade en utomäktenskaplig son med pigan på prästgården i Pajala, Sofia Johanna Niemi. Hennes son fick namnet Lorens Vilhelm Niemi. Enligt tradition i Niemi-släkten var Lorens Læstadius den okände fadern, skriven i födelseboken för Pajala 1863, anges där att ”fadern är okänd”. Familjeregistret för Pajala anger att Sofia hade en u.ä son Lorens Vilhelm. Det var på den tiden vanligt att söner döptes efter faderns förnamn.
  Min farfar Hannes Niemi, har berättat att Brita Cajsa som farmor, fostrade Sofias son, Lorens under åren 1875 – 1881.

  Vad heter barnet till Lars-Levi som du är släkt med, Jessica?

 3. Lite matte:
  Nio generationer bakåt har du 512 förfäder. Din pojkvän lika så. Vi antar att alla dessa bodde i Sverige under 1700-talet. Då levde ca 2 miljoner i Sverige.
  Om vi tar en av pojkvännens släktingar, vad är sannolikheten att den inte tillhör en av dina 512 släktingar? (2000000-512)/2000000=99,97%
  Men han har ju också 512 släktingar, så att sannolikheten att INGEN av dessa är samma som en av dina blir 99,97%^512=87,7%
  Så sannolikheten att någon av era släktingar i 9 generationen är samma är drygt 12%. Ganska stor chans alltså. Om någon av era släktingar under de senaste 250 åren istället invandrade sjunker siffran lite. Ju närmare nutid, desto mer minskar sannolikheten. Hade din pojkvän varit invandrad från Irak hade sannolikheten varit nära 0. En mer realistisk siffra får vi fram genom att betrakta hela Skandinavien. Då bodde det ca 3,5 miljoner i Sverige, Danmark, Norge och Finland tillsammans. Sannolikheten att två personer med alla sina förföräldrar boendes i Skandinavien på 1700-talet är släkt är ca 8%. Inte så dåligt det heller.
  Men vad händer om vi går ytterligare generationer bakåt? Antalet förföräldrar ökar exponentiellt, medan befolkningen i Sverige var än mindre. I generation 10 är sannolikheten med gemensam förförälder 41%, i generation 11 är det 88% och i generation 12 nästan 100%. Så alla med alla sina släktingar i Sverige på 1600-talet är i princip släkt.
  Man ska inte så långt tillbaka i tiden förrän hela jordens befolkning matematiskt sett är släkt.

  1. Anders Villumsen: Matematiskt är inte detta helt korrekt, för: Om du nu har 512 förfäder i generation 9, hur stor är då sannolikheten att samma person finns på två ställen (eller flera) bland dina anor? Och är det samtidigt ett gift par i samma äktenskap, så försvinner 2 eller flera personer i din matematiska utredning. Men chansen är stor att trots det, att man har gemensamma anor, speciellt om de flesta är koncentrerade till ett och samma område, och chansen är betydligt större i norr, där folkmängden dessutom var färre och glesare, då behöver man inte så ofta komma ner ens till 9:e generationen för att ha gemensamma anor (eller samma person som är ana på flera olika ställen)

 4. Det är betydligt vanligare än man kan tro. Själv har jag inte stött på det med min maka, men vi har anor som har känt varandra, bl.a. under 1808-1809 år krig deltog en ana till mig och en ana till frugan sida vid sida i samma kompani (från samma socken).

  Däremot är min farmors föräldrar släkt med varandra, dessutom på flera olika sätt.

 5. Hej Jessica!
  Jag har läst om dina upptäckter bland anorna! Visst är det spännande att hitta dessa ledtrådar till sina anmödrar och anfäder. Att hitta från dem och tillbaka till idag levande ”kusiner” är också otroligt intressant. När jag läste det här så fann jag att vi har en del gemensamt. 1) Du släktforskar! 2) Du har precis som jag nyss upptäckt att du på långt håll är släkt med din livskamrat 3) Du har Laestadius i dina anor, som jag. 4) Vi har även andra gemensamma anor i Skellefteå långt bak i tiden. (Vi har gemensamma anor som går till Drängsmark och till gården Myckle 3 i Skellefteå) —- Jag skrev om vår otippade koppling på ”DNA-anor” en grupp på FB för den växande skara som är intresserade av papperssläktforskning kombinerad med dess moderna följeslagare; DNA. Av kommentarerna att döma så tycks vi vare är ett gott och stort sällskap som kan vara varandras DNA-kusiner! Många har Laestadius bland anorna och / eller delar andra av dina dina anmödrar och anfäder i Skellefteåområdet. Så nu är vi förstås nyfikna på om du inte ska topsa dig? Det är ett intressant pyssel att nysta i trådarna som man får av det. Tillsammans bidrar vi dessutom till ett genetikens världsträd som går tillbaka till mänsklighetens Adam och Eva. Tänk att vi alla hänger ihop ihop, bara det är en hissnande tanke! //Vänligaste hej från Monica Linell i Umeå.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..