ANNONS

Vad är oddsen?

/

Har ju glömt att berätta denna roliga OCH chockerande OCH osannolika upptäckt för er! Håll i er.. Har ni släktforskat någon gång? Jag gjorde det som slutarbete på gymnasiet och det var riktigt spännande. Hittade bland annat att sektledaren och grundaren av laestadianerna, Lars Levi Laestadius, var min farfars farmors far (typ, har inte släktträdet framför mig just nu). Även om man kanske inte ska vara stolt över att vara släkt med en sektledare så är det ju lite spännande att hitta en så pass känd person i släktträdet. Inte så långt bort heller, utan i rakt nedstigande led i 5:e generation. Största delen av min släkt kommer förresten från Norrbotten, Västerbotten eller Finland.

Det var rätt krångligt att släktforska när jag gick gymnasiet (1994), man fick beställa hem mikrofilmer som man sen fick gå igenom på biblioteket så jag han dessvärre inte komma så långt. När jag städade lådor häromdagen hittade jag mitt gamla block där jag gjort alla anteckningar kring min släktforskningsarbete och när jag intresserat började bläddra i blocket hittade jag en Fredrika Jakobsdotter Fahlgren från Skellefteå på min farmors sida. Patrik heter ju också Fahlgren så jag tyckte det var ett lustigt sammanträffande och frgade honom lite på skoj var hans pappas släkt kom ifrån. Han visste inte riktigt men gissade på nerifrån i landet, typ östra Småland eller nåt. När vi hälsade på hos hans föräldrar och frågade hans pappa så visade det sig att nog sjutton hade de rötter i Skellefteå-trakten..Vi tyckte så klart det här var lite spännande och började rota i det hela. Nu för tiden är det mycket enklare att släktforska, mycket av uppgifterna man behöver finns på olika sidor på nätet tack vare att andra har släktforskat och sparat informationen så den är tillgänglig för alla. Vi sökte oss helt enkelt bakåt.

Från min farmor och Patriks farfar. Och plötsligt hittade vi den gemensamma nämnaren, Olof Persson Bergskråva och hans fru Stina Persdotter. De levde i Skellefteå-trakten på 1700-talet och deras son Per startade Patriks släktgren och deras dotter Marta Greta var starten på min. Vi är alltså släkt! I rakt nedstigande led i 9:e generation. Vad är oddsen på det??? Vi som dessutom träffades när han bodde i Tyskland och jag i Stockholm. Han uppvuxen i Partille och jag i Jokkmokk. Och ingen av oss har några band till Skellefteå längre. Det måste ändå vara rätt mikroskopisk chans att man ska springa på sin avlägsna släkting, haha. Men det förklarar ju kanske varför jag tycker att han är både oerhört snygg, charmig och oemotståndlig 😉 Det ligger i släkten helt enkelt, haha! Skämt åsido så känner jag mig helt trygg på att det är helt lagligt och ofarligt att vara ihop med sin släkting i 9e generation så vi behöver inte göra slut på grund av detta Men ganska sjukt är det ändå!

23
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00