Svar – del 3

Kör du någon livsstil när du inte är gravid? Alltså LCHF, kaloriräkning, 5:2 eller liknande?

Jag avskyr dieter och det har jag gjort ända sen jag jobbade som modell (slutet av 90-talet, början av 00-talet). Då testade jag nog varenda diet som finns och både mitt huvud och min kropp blev helt uppfuckade. Det tog många år att hitta tillbaka till någon slags balans. Nej om jag vill gå ner i vikt så använder jag mig av sunt förnuft, dvs göra av med fler kalorier än jag stoppar i mig. Tar ofta Lifesum-appen till hjälp eftersom det är lättare att hålla reda på allt man stoppar i sig då. Däremot så har jag märkt att MIN kropp mår bra av periodisk fasta i perioder, så till ifrån äter jag enligt 5:2 och gör även juicefasta då och då. Testade också att enbart äta rawfood i en vecka och har aldrig mått så bra som då. Jag rekommenderar dock ingen annan att prova någon diet överhuvudtaget. Hur man resonerar kring kost etc bör styras av vad man känner att man mår bra av. Att banta sätter hela systemet ur spel, så om man vill gå ner i vikt eller hålla vikten anser jag att man kommer längst med sunt förnuft, dvs kalorier in vs kalorier ut. Unna sig allt ibland, men inte alltid.

Vilken tycker du är den största skillnaden mellan att vara gravid nu när du är över 40 och när du fick ditt första barn?

Jag var 29 när jag fick mitt första barn och den absolut största skillnaden är tröttheten. Har varit så fruktansvärt trött den här graviditeten. Trodde inte en sån trötthet existerade ens.. Jag har faktiskt tränat mycket mer den här graviditeten än mina två tidigare och jag tror att jag har mycket bättre kondition nu än då. Magen blir ju större fortare graviditet 3 än graviditet 1, det märks att här är det redan uttänjt.. Haha. Annars har mina graviditeter varit ganska lika, har gått upp ca 20 kg varje gång (får se vad vi landar på den här gången), har knappt mått illa och inte kräkts, samt att mina hormoner faktiskt har lugnat sig när jag varit gravid.. Märkligt nog. Har varit mycket lugnare och enklare att ha att göra med under mina graviditeter än annars. En stor skillnad är ju att den första graviditeten var väldigt spännande. Man läste allt man kom över och hade stenkoll på vad som hände i magen. Den tredje är ju i ärlighetens namn mer av en transportsträcka.

Har du någon plan för att komma i form efter graviditeten?  Några träningsmål?

Jag vet att vissa vill ta det lugnt efter en graviditet och låta kroppen återhämta sig i sin egen takt, men det ligger inte riktigt för mig.. Jag är en bråttom-människa och jag tycker om att träna så jag kommer att vilja hitta tillbaka till både mina normala träningsrutiner och min normala kropp relativt snabbt. Om allt går bra vill säga. Saknar mina löppass väldigt mycket, speciellt långpassen. Saknar att kunna pressa mig själv i löpningen och saknar att känna mig som en lätt och smidig gasell som flyter fram när jag springer. Har en lite småknasig idé om att jag vill göra en svensk klassiker nästa år.. Vi får väl se vad kroppen säger om det, haha. Är också sugen på att planera in ett nytt maraton under första halvan av 2018. Och innan ni kommenterar på detta så vill jag bara säga att om ni vill ta det lugnt och inte röra på er efter en graviditet så är det ert beslut och det skulle jag aldrig lägga mig i. Hoppas på att möta samma respekt kring hur jag kommer att vilja göra med träning etc när bebisen är född.

  1. Clara skriver:

    Jag får barn nr 2 nu i augusti och funderar oxå på Maran 2018. Skönt att ha ett mål så får man se om det kan uppfyllas.

  2. Anna skriver:

    Jessica, kan du inte skriva lite om hur det går med din nyårslista? Eller att du och Lofsan talar om det i podden. Jag blev så inspirerad av era listor och gjorde en egen, som bestod av mindre och större förändringar i mitt liv. Bl.a skulle jag ta mig utanför min comfortzone och sälja och köpa ny lägenhet närmre havet och det är gjort nu. Har precis fått sålt lägenheten och hittat en lägenhet vid havet, gjorde en bra affär så nu ser jag fram emot löpning längs havet. Och, tusan vilken kick man får av att ha betat av lite punkter på listan, jag får verkligen ökad vardagsglädje! Stort tack för tipset!!!!!!

  3. Elin skriver:

    Hoppas att du menar ett marathon 2018 och inte 2017 :), låter som om du slant på tangentbordet

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..