Tankar om feminism

Jag är feminist. Det är väl självklart att man är som kvinna? För visst vill vi ha jämställdhet på alla områden, lika lön för lika arbete, att som kvinna kunna känna sig trygg och fri oavsett vilka val man gör i livet eller hur man väljer att klä sig och se ut, att det är jag och ingen annan som bestämmer över min kropp. Så långt inga konstigheter. Självklarheter!

Det jag inte gillar med den feministiska rörelsen är att vissa självutnämnda überfeminister anser sig ha tolkningsföreträde till vad feminism är, vad som ska anses vara sexism, vad som räknas som en patriarkal struktur, vad man som kvinna bör bli kränkt av, vad man ska tycka om saker och ting. Till exempel Paolos bröstskämt (som inte ens var ett bröstskämt, utan ett skämt om mäns enfaldighet). Jag tycker också att många i samma grupp überfeminister ständigt går runt med en pinne i röven (ursäkta språket) – inget får skämtas om, man ska hela tiden ta striden, driva kampen 24/7, alltid bita ifrån. Att man som man (eller inte lika driven feminist) ens vågar andas i det offentliga rummet är ett under..

Det måste vara tråkigt att leva så, alltid på sin vakt, alltid beredd att hugga, alltid beredd att känna sig kränkt, nedvärderad eller orättvist behandlad. Jag tror att mycket i livet handlar om att välja sina strider. Barnuppfostran gör det, kärleks- och vänrelationer gör det, arbetslivet gör det. Och helt säkert också kampen för att driva igenom stora förändringar i samhället. Kanske tappar man lite riktning och fokus när man inte ser skogen för alla träd…

Men inte heller jag har något tolkningsföreträde och det här är bara min personliga åsikt. Och på grund av min åsikt i Paolo Roberto-gate så är jag tydligen lovligt byte för alla überfeminister. Men hör och häpna, trots att jag inte kände mig kränkt av Paolos så kallade bröstskämt (eller ens såg det som särskilt allvarligt) så är jag också feminist.  Lika mycket som du som tror att du är lite bättre på att vara det.

 1. Maria skriver:

  Håller med till 100%️

 2. Lena skriver:

  Heja dig Jessica!
  Du skriver såå bra!
  Kan inte vara lätt att bemöta allt och allas åsikter hela tiden.
  Är helt med dig!

 3. Emilia skriver:

  ”Jag tycker också att många i samma grupp überfeminister ständigt går runt med en pinne i röven (ursäkta språket) – inget får skämtas om, man ska hela tiden ta striden, driva kampen 24/7, alltid bita ifrån”

  Håller helt klart med om detta… jag har lydssnat på er podd sedan start och tycker att du säger emot dig lite här. Jag tycker att för varje avsnitt som går så blir ni.mer och mer kränkta ex ”tjejmilen”. (Har vi för mycket fritid i Sverige?!)
  Feminism i all ära men man behöver inte haka upp sig på minsta detalj. Detta är vad jag kan störa mig på i era senaste avsnitt i podden.

 4. skriver:

  Tack!

 5. Linda skriver:

  Überfeminister behövs. De finns för alla kvinnor, till skillnad från dig som bara finns för en klick.
  Paulo är ett sexistiskt as, det förstår alla med lite hjärna speciellt efter att ha lyssnat på hans uttalanden både tidigare och nu.

  1. Engren skriver:

   Paolo drog ett skämt och menade naturligtvis inget illa,däremot kan man undra de få människor som vill illa för ett litet skämt.
   Kärlek och godhet är bättre för mänskligheten än de folk som vill försura och förgifta.Man kan välja att se helheten eller så bara en endaste detalj i livet.Ett lyckligt liv fyllt av glädje och kärlek är något fantastiskt och det man ger får man tillbaks,ger man godhet så kommer godhet tillbaks.Det finns inte bara en människa med en uppfattning utan många människor med oändligt av uppfattningar.I Tolkiens värld finns olika folkslag som människor,alver och dvärgar och i mänskligt väsen kan man fråga sig om det inte är dvärgarna som gillar att trycka ner och förpesta andra med sina likar.Livet är en kort tid och varför inte rikta in sig på godhet och värme som kommer att lyfta alla andra och göra jorden till en bättre plats att leva på än att rikta in sig på att döda folks glädje och livslust.Alla har rätt att vara sig själva och leva efter sina drömmar och respektera andra för det dom är utan att för den delen ställa till problem.

  1. Jag tycker faktiskt inte att de finns för alla, tvärtom att de är en rätt så exkluderande grupp. Jag tycker att om man har lite hjärna så är man försiktig med att kalla någon annan för sexistiskt as. Jag har dessutom bara refererat till det här enda skämtet och inte till Paolo som person eller allt han tidigare sagt och gjort.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..