ANNONS

Kultur och sånt

/

Hohoho, jäklar vilken slapp lördag jag har haft. Eller, slapp och slapp. Jobbade med min ekonomi och kvittoredovisning etc i 4 timmar framför datorn så helt oduglig har jag inte varit Har dock inte varit utanför dörren.. Min lillasyster som bor i Norge är här på besök, men hon är gravid i vecka 37 typ så det är inte så att hon pushar för massa aktiviteter, haha.

Nä tänkte istället att jag skulle tatillfället i akt och berätta lite om diverse kultur jag har konsumerat på sistone.

IMG_2879
Den här boken. ”Berättelse om ett äktenskap” skriven av norske författaren (som av en händelse heter precis som en norsk landslagsryttare, dock är det inte samma person ) Geir Gulliksen. Den känns! Jag ska erkänna att jag slukade den på en dag, trots att det inte är en spännande sidvändare i ordets rätta bemärkelse. Den handlar om en skilsmässa. Mannen berättar, men han gör det mestadels ur sin exfrus perspektiv. Det är hon som lämnar honom för en annan man. Det är lätt att dra paralleller till Gulliksens eget privatliv, det har iallafall hans exfru gjort eftersom hon nu har gått ut i pressen med att hon känner sig grovt förtalad och utlämnad av sin exman. Som dock hävdar att han bara lånat fragment av sin egen historia. Att det bara är ett påhittat verk. Hur det än ligger till så är det en oerhört intim berättelse. Ivland smutsig. Man känner sig nästan som man läser någons dagbok, som om man läser något som är alldeles för privat. Lite samma känsla som man får när man läser Martina Haags skilsmässobok ”Det är något som inte stämmer”. Jag kan hur som helst rekommendera den här lilla stora boken.

Filmer som har setts på sistone:

Bridget Jones Baby – den tyckte jag var rolig! Såg den på planet till Dubai och skrattade högt flera gånger. Men så gillar jag också Bridget Jones-humorn.

Gravity – åh, den kunde jag inte sluta tänka på. Den var så obehaglig på ett väldigt lågmält sätt. Sandra Bullock är någon slags astronaut som efter en olycka blir helt ensam i rymden. Den tystnaden.. Usch. Creepy. Men riktigt bra måste jag säga.

Fyren mellan haven – med Alicia Vikander och Michael Fassbender (som efter filmen blev ett par). Handlar om ett fyrvaktarpar som inte får några egna barn, men hittar en bebis som flyter iland hos dem och behåller den. Givetvis dyker babyns riktiga mamma upp. Vad är rätt och vad är fel? Ska de behålla babyn eller inte? Det är ingen snabb film, det ska sägas. Den är lågmäld, inte särskilt färgglad och stillsamt berättad, men oj vad jag bölade. Låg på planet mellan Dubai och Melbourne och grät så jag hulkade. Fint.

Fåglarna – Hitchcocks gamla klassiker från 60-talet om när fåglarna gaddar ihop sig och terroriserar en stad i Kalifornien. Visst, det märks så klart att det är en gammal film, men man hajar varför Hitchcock blev skräckfilmskung en gång i tiden. Och lite skrämmande är det att fåglarna här på Kungsholmen beter sig på samma obehagliga sätt

Den oändliga historien – lurade ungarna att kolla på den häromdagen, hehe Själv såg jag den (och läste boken av Michael Ende) första gången när jag var typ 10. Taktiskt nog sa jag inte hur gammal den var förrän efteråt och de var helt uppslukade av den här klassikern från 1984. Hederlig gammal underhållning

2
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00