Det så kallade ”påhoppet”

Läste idag i tidningen om att Plura hade berättat i en podd att han röker 4 (!) paket cigg om dagen och i princip är alkoholist och dricker varje dag, minst en halv flaska vin och en whiskey. Jag tyckte att 4 paket cigaretter på en dag lät väldigt mycket och twittrade också om detta. Samt att hans kropp nog inte mår prima.

Detta fick Expressen till ett ”påhopp” och beskrev det som att jag använde hårda ord mot Plura. Gjorde jag ju verkligen inte! Det är ju han själv som har sagt allt det här och att kroppen nog inte mår prima av det förstår nog 99% av befolkningen, Plura själv inkluderad. Enligt Expressen svarar Plura att de som tycker något om hans livsstil kan ”leva bäst de vill själva” (tydligen har även andra kommenterat detta) och det håller jag helt med om. Givetvis är vi själva ensamt ansvariga för hur vi väljer att leva. Plura får göra vad sjutton han vill, jag tänker inte döma någon. Däremot är min uppfattning att väldigt många ångrar sig när de får mycket färre levnadsår än de hade önskat pga av sitt leverne. Och man kan ju även reagera på att det inte är en särskilt sund livsstil, det tror jag de flesta håller med om.

När det gäller rökning känner jag generellt ett mycket starkt motstånd. Jag avskyr det faktiskt. Kommer ihåg redan när jag var liten och gömde mammas cigarettpaket för jag ville inte att hon skulle dö av rökningen. Hon blev arg då, men slutade några år senare. Som med så mycket annat måste motivationen till förändring komma inifrån. När jag var i 20-årsåldern var jag med i Fröken Sverige, som på den tiden samarbetade med i Folkhälsoinstitutet i en stor anti-rökkampanj. Alla vi landskapsfröknar (jag var Fröken Jämtland) fick gå en utbildning hos Folkhälsoinstitutet och var sen ute och föreläste i skolor om rökning och dess risker och påverkan på kroppen. Det jag lärde mig då har liksom etsat sig fast och för mig är det mycket svårt att förstå hur man kan röka trots att man vet hur farligt det är. Viktigast är förstås att ändra attityden till rökning, framförallt hos barn och unga. När jag var ung var de som stod i rökrutan de coolaste på skolan. Det gäller att få unga att inse att det är coolare att våga säga nej till cigaretter.

Molly Sandén la ut ett uppmärksammat inlägg på Instagram häromdagen. Hon står med en cigg i handen och inlägget går ut på att hon inte vill leva upp till hälsoideal som hon känner krockar med hennes personlighet. Hon skriver att hon röker ibland och ofta dricker sig full.

Jag förstår på sätt och vis Molly. Även jag hatar ibland pressen och förväntningarna på att man hela tiden ska vara en förebild och nån slags moralisk kompass för alla andra. Det är väldigt svårt att vara sig själv och bli lycklig då. Även vi som lever i offentlighetens ljus är ju bara människor. Med bra och dåliga sidor. Man måste få lov att leva på ett sätt som man själv blir lycklig av, även om man då inte gör alla andra till lags. Och Molly är ung, klart hon ska få festa och ha kul!

Kan ändå tycka att hon kunde ha struntat i att ha den där ciggen på bild. Även om HON givetvis får välja att röka bäst hon vill. Men då är vi ju förstås tillbaka till att det handlar om att ändra attityden till rökning och där har faktiskt vi som är så kallade ”kändisar” en viktig roll, vare sig vi vill eller inte. Man ska inte behöva visa upp en fasad eller känna pressen att leva efter knasiga ouppnåliga ideal (kroppsliga eller mänskliga), men man kan ändå välja lite i vad man väljer att dela med sig av.

Hoppas jag inte låter som en moralpredikande kärring nu, det var inte meningen. Ville bara dela med mig av hur jag ser på rökning. Och ni vet ju redan att jag förespråkar en hälsosam livsstil så mina åsikter kan ju inte komma som en chock precis. Jag vill leva länge och vara frisk och därför väljer jag både bort och till saker som kan ge mig de bästa förutsättningarna att göra det. Dock är jag ju inte extrem på något sätt, jag dricker alkohol och äter skräpmat och godis osv.

Och till slut, for the record, jag gillar verkligen både Molly (som jag lärde känna i Lets Dance, supergullig!) och Plura (som jag intervjuat några gånger i Nyhetsmorgon), så det här är inget så kallat personligt ”påhopp”.

 1. Lovisa skriver:

  Det här är bland det bästa jag läst Du är så jäkla klok och verkar vara sådan härlig människa! Det är många gånger du fått mig att skratta i er podd. Speciellt när det varit prat om hur svenskar är haha lyssnade på det avsnittet nu
  Hahaha precis dem orden jag brukar använda. Helt sjukt att man måste förklara sig, att människor är så lättkränkta i dagens samhälle Vem som helst fattar väl, röker du = ett steg närmare döden. Vill du dö? Fortsätt med dessa cancerpinne då! Förstår inte varför det ska daltas så jäkla mycket. Bu, han sa det, hon sa det och så gör vi en höna av en fjäder, tar det personligt. Suck.se

  Ps! Stort grattis till graviditeten, så härligt att se. Blir glad för er skull! Extra kul att vi är beräknad samtidigt 🙂

 2. Johanna skriver:

  Förstår bara, över huvud taget, inte ditt (eller andras) behov att ens kommentera hur andra människor lever sitt liv?
  Det rör väl ändå inte dig? Ni kändisar gnäller när det grävs i ert privatliv och skrivs, vilket jag förstår. Men sen beter du dig själv som en kvällstidning och skvallrar, kommenterar och har åsikter offentligt om sådant som inte berör dig. Exakt samma sak med Jerringpriset. Måste man som kändis också ha en offentlig åsikt om i princip allt? Sådant kan inte tas privat med vänner och bekanta? Är det ett sätt att hålla sig i strålkastarljuset?

 3. ida skriver:

  Helt rätt!
  Är så himla lik dig i åsikter om hälsa och håller med dig så jäkla väl i saker du säger angående träning, ”hälsohets” osv i träningspodden 😀
  Tycker att fler borde ta sitt ansvar och leva mer hälsosamt. Visst att det finns osunda människor som inte kan hantera varken träning, mat eller sociala medier etc, men det är ju inte träningens fel eller hälsosam livsstils fel. Där ligger ju problemet i djupare rotade saker inifrån…Tycker nästan det blivit en ”tjockishets” (så får man ju såklart inte säga om man ska vara PK) i att folk ofta skall påpeka att det är så jobbigt och träna, ständigt förknippar ”unna sig” med vitt socker, köpmat och alkohol som om det vore allt i livet. Tror betydligt fler lever på skräp och sitter stilla än de som faktiskt rör på sig och äter näringsrik mat 🙂 Alla vet ju att kroppen behöver näring, rörelse och sömn etc etc…Så jag unnar mig väldigt gärna träningspass, vardagsmotion och mat som fyller mig med energi. Rätt tokigt att det ofta är okej att säga att man röker och dricker i mängder men tackar man nej till akolhol eller socker då jävlar blir man ifrågasatt & motarbetad….Det är som om många människor då får panik över sitt eget beteende och inte vill att någon annan tackar nej, vilket är heltokigt! Fortsätt vara den du är & säga vad du tycker och tänker. Tycker inte att det du säger är påhopp och älskar att du inte säger ”vad en svensson vill höra för att bli ‘pleasad'” utan att du säger som (enligt mig) det är 😀 ha!
  Och också; stort grattis till graviditeten!! SÅ himla roligt 😀

 4. Lena skriver:

  Håller med dig till 100% i allt detta Jessica!!
  Bra att någon vågar säga något!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..