ANNONS

Frukostutmaningen!

/

img_8826

I samarbete med Flora 100 % Växtbaserad har jag under en veckas tid antagit utmaningen att äta en mer klimatsmart frukost. I Floras undersökning av svenska folkets matvanor visade det sig nämligen att de flesta överhuvudtaget inte reflekterar över hur miljövänlig frukosten är. Vi har också våra invanda frukostvanor som kanske inte är så lätta att ändra på. Här hittar ni matklimatlistan, ett himla bra verktyg för att man ska veta vilka miljöbovar på frukostbordet man kan byta ut.

Jag har verkligen gått in för det här och jag ska erkänna att det krävs lite extra energi och tankekraft för att bryta sina frukostvanor. Det är ju det målet på dagen som mest av allt går på rutin. Man går typ upp i sömnen och ställer fram samma grejer på bordet som alla andra dagar. Men så är det ju med alla vanor, när man väl lyckas bryta dem och tänka i nya banor så blir snart det nya tankesättet en vana. Om vi alla funderar liiiite kring våra frukostvanor så kan vi ju faktiskt göra skillnad för vårt klimat. We can do it!!!

Här är några tips på frukostar jag gjorde under veckan.

1. Ungarna äter ofta mackor med smör, leverpastej eller skinka. Bröd är en bra matvara ur klimatsynpunkt så det kan man gott fortsätta med. Bara man funderar lite på pålägget. Jag får själv ont i magen av både vitt och mörkt bröd så för mig blev det hårdbröd istället. Smöret bytte vi ut mot Flora 100 % Växtbaserad. Leverpastejen och skinkan bytte jag mot ägg, kalkon, avokado, tomat och gurka. En smaskig liten mackbuffé som både barnen och jag uppskattade. Man behöver ju inte krångla till det.

img_8804

2.Kaffet (svenskarnas mest älskade vara på frukostbordet) testade jag att byta ut mot varmt vatten med ingefära, citron och honung. Det gick okej, men mitt kaffe kommer jag nog att hålla fast vid. Även om jag kommer att dubblera med mitt ingefäravatten, för det ger mig verkligen en boost på morgonen. Ingefära är ju också superbra för immunförsvaret.

3.Det är viktigt för mig att frukosten går snabbt att tillaga, men på helgerna kan man ju unna sig lite extra smaskens på frukostbordet. Helgen tillbringade jag hos Patrik i Tyskland och då gjorde vi Napa Scramble (utan fetaost dock) en morgon. Tar heller inte mer än en kvart och går ännu fortare om man har förberett lite kvällen innan så det är inte omöjligt att det här även blir en vardagsfavorit hos mig. Jag kan tycka att ägg ibland blir lite menlöst i smaken så vi brukar göra omelettsmeten med ägg, lite vatten, salt, peppar och lite sambal olek. Det ger en lite kryddigare smak som gör himla stor skillnad tycker jag. Vi valde att göra en helt vegetarisk variant med tomat, paprika och avokado. Om man vill kan man ju också ha i kalkon, champinjoner osv. Till detta rostat bröd med Flora 100% Växtbaserad.

img_8378
img_8381

4.Den stora utmaningen var att hitta något som ungarna skulle kunna äta istället för deras älskade mjölk med flingor.. Jag testade med nåt som går väldigt snabbt och var hur lätt som helst. Recept för 2 personer: 2 dl havregryn, 4 dl vatten, 1 krm salt, en halv banan. Blanda ihop, in i mikrovågsugnen i 1,5-2 minuter. Klart! Till detta serveras havremjölk och rivet äpple med kanel. Barnens betyg på det här var: helt ok.

img_8810

5.Jag testade också att göra bananpannkakor istället för vanliga pannkakor. Mycket enkelt. Mosa en banan i en bunke, kläck i två ägg. Rör ihop till en kladdig smet. Stek i Floras 100% växtbaserat. Till det serverade jag frusna bär som jag värmde i micron och sen mixade ihop (eftersom barnen vill att sylten ska vara slät och inte så ”bärig”). Barnens betyg: mums! 

img_8809

Jag kommer definitivt att tänka till kring mina frukostvanor även i fortsättningen och jag kommer också att försöka ge mina barn vettiga vanor att ta med sig i livet. Om man inte orkar kolla på matklimatlistan varje gång man ska gå och handla så kan man ju ha några enkla tumregler i bakhuvudet. Närproducerat är alltid bättre än sådant som har transporterats runt halva jordklotet och istället för animaliskt så ska man tänka växtbaserat. Bara där har man kommit en bra bit på väg.

Inlägget görs i samarbete med Flora 100 % Växtbaserad.

2
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00