Gråtlåtar

Det är intressant det där med musik. Hur viss musik och vissa låtar kan få fram hur mycket känslor som helst medan man är helt likgiltig inför något annat. Här har jag iaf gjort en lista över de låtar som får mig att gråta nästan varenda lyssning. Eller åtminstone få en klump i halsen.

Mannen i den vita hatten – Kent

Om livets gång. Älskar texten. Om hur man som ung vill passera alla gränser, men som äldre vill man sätta gränserna själv. Ofta börjar jag snyfta redan i introt, men om inte så är det garantigråt när jag kommer till ”Men älskling vi var alla en gång små..” och ”Jag är livrädd för att leva och jag är dödsrädd för att dö. Men älskling vi ska alla en gång dö..”. Orkar inte tanken på att vi alla en gång ska dö.

Himlen är oskyldigt blå – Ted Gärdestad

Lite samma tema som ovan. Livets gång och förgänglighet. Att det oundvikligen finns ett slut. ”Himlen är oskyldigt blå, som ögon när barnen är små” och ”..fast tiden har jagat oss in i en vrå, är himlen så oskyldigt blå”. En sång som också sjöngs på lilla Ebbas begravning. Ebba som blev ett av offren för terrordådet på Drottninggatan. Grät floder då, och nu när jag bara tänker på det.

Goliat – Laleh

Ni börjar kanske se ett tema här. Livets gång. Barnen som ska ta över. Hur blir deras framtid? När jag var på ungarnas skolavslutning i somras sjöngs den här av 6:orna som skulle gå vidare till högstadiet. Det var otroligt starkt. Tänker på hur det ska gå för mina barn, tänker på den där framtidstron och idén om oändliga möjligheter som de flesta barn bär på.”…vad var det vi skrek där på vägen hem över fotbollsplan – en dag ska vi härifrån”.

1a gången – Magnus Uggla

Återigen en sång där jag tänker på mina barn och att de ska växa upp. Hur fort det går. Hur man önskar att man kunde bromsa tiden lite. ”Varför längtar du, till den dag då du ska fylla sju. Varför skynda på, när den tiden snart är här ändå. Och det liv som du har, alla tusentals dar, passerar på ett litet kick. Så mens ditt hjärta slår an, passa på om du kan, fånga varje ögonblick.” Fiiint.

Jag och min far – Magnus Uggla

Även här – livets förgänglighet. Och att en dag är även ens föräldrar borta. Har man då hunnit säga allt man vill säga? Förlåta det som förlåtas skall? Magnus Uggla sjunger verkligen Olle Ljungströms låt så äkta, från hjärtat. ”Cirkeln ska slutas, det har jag kvar. Vi ska enas i jorden, jag och min far”

Say something – A great big world

Om en relation som kraschar pga av att man slutar prata. En period i mitt liv tog den här ganska hårt. Och den är fortfarande en gråttrigger.

Hello – Adele

Det är något med Adeles röst som slår an på gråtsträngen omedelbart. Kan också få en lite tår i ögonvrån av Someone like you och When we were young. Också nostalgin då, tillbakablicken. Känslan som jag både hatar och älskar.

Prettiest eyes – Beautiful south

Den här har ni förmodligen inte hört, men den är verkligen värd att rota upp på Spotify OCH glöm inte att googla lyrics för det är texten som är alldeles underbar. Handlar om ett äldre par och hur de har fått sina rynkor genom livet.  ”Now you’re older and I look at your face. Every wrinkle is so easy to place. And I only write them down just in case, you should die.” Vackert om kärlek som varar. En dag ska jag se så på Patrik och så är det med det.

Warning sign – Coldplay

 Att sakna någon så det gör ont är en känsla man är bekant med när man har levt i distansförhållande. Det är en känsla jag hatar men samtidigt tycker mycket om på nåt sätt. Eller när man lät någon gå eller nästan lät någon gå och inte riktigt kan erkänna att man saknar personen och att det kanske blev fel.  ”A warning sign. It came back to haunt me, and I realised, that you were an island and I passed you by. And you were an island to discover”

Tunn – Lasse Lindh

Lyssnade mycket på den här när jag var utbränd. En ”tycka-synd-om-mig-själv-sång” kanman väl kalla det. Undrade mycket om jag nånsin skulle få ljuset i ögonen och glöden tillbaka eller om jag skulle vara tom och trasig för alltid. Som en skugga. Om folk skulle se på mig på samma sätt som han ser på tjejen i sången och undra: vad hände med henne egentligen? ”Du var den sista på jorden, jag trodde skulle slås ner. Vem la sorgen i dina ögon? Vem stal ditt ljus?” och ”Åh du brukade lysa upp, alla rum du gick igenom..”

Det är min gråtlista just nu. Kanske har jag glömt någon. Håller ni med? Fyll gärna på! Jag vill ha fler låtar att snyfta mig rödögd och svullen till. Även om just det där är rätt så personligt. En del sånger förknippar man ju med saker som hänt en och det är därför de berör.

 1. Intressant lista! Jag lägger till Teds För Kärlekens Skull ❤️ och Lundells Låt Inte Ensamheten ❤️
  Skulle kunna fylla på med ännu fler Lundell ☺️

  (En fråga som inte passar in här, men jag skulle behöva veta: Såg på någon bild att du hade ett par Stronger träningstights, hur tycker du att storlekarna är? Vet inte om jag ska beställa M eller L. )
  Nu tror jag att jag ska lyssna på fantastiska Ted en stund. Älskade filmen! ⭐️

  1. Jag har två par Stronger och tycker dem är normala i stl. Jag har L och har det på Röhnisch och andra vanliga kläder med 🙂 Dem sitter jättbra o är sköna!!

  2. Jag har medium i Stronger. Tycker de kan vara lite tighta i midjan, men annars normala. Senaste modellen som är lite högre är hur skön som helst!

 2. I can’t stop the rain med Peter Criss i Kizz. Grym gråtlåt som min bror önskade till sin begravning efter att han valt att lämna oss.

 3. Almost lover – A fine frenzy! Om olycklig kärlek och att ge upp något man hoppats på och investerat känslor i. Så hjärtskärande!

  Kärleksvisan – Sarah Dawn Finer
  Är ju egentligen en fin kärleksförklaring men som gör mig ledsen och ångestfylld av tanken på vad som skulle hända om man mister det man älskar!

 4. Relaterar till de flesta av låtarna!! Lägger till minnena med dig av Magnus uggla. Grät otroligt mycket åt den i somras då mitt ex var otrogen mot mig.

 5. När du har snyftat klart och vill känna power igen så kan du lyssna på Jennie Löfgren med ”dreams” fast då krävs det att du lyssnar på den med hög volym.

 6. Christina Aguilera – Hurt

  Den du! Tårarna sprutar. Titta gärna på videon om du ska lyssna på den, det förstärker så otroligt.

 7. Trevlig lista! Ska lyssna på några av dina och kommentarerna.

  Jag tänkte också direkt på Jag och min far av Magnus Uggla. Himlen är oskyldigt blå lyssnar jag gärna på Tommy Körbergs version. En låt som har tagit mig med storm är Frida Hyvönens Fredagmorgon, jag lyssnar inte alls på den stilen i vanliga fall men när jag hörde den på musikhjälpen 2016 fick jag stanna bilen. Den är lååång men en sån gripande låt. Den ger inte samma chock på Spotify utan leta upp det framträdandet på youtube och lägg dig bekvämt och blunda och följ med på en gripande berättelse. Det är som en hel film.
  Sen gillar jag Just give me a reason av Pink, gråter kanske inte men den känns i hjärtat och på något sätt ger mig hopp om kärleken ”we’re not broken just bend and we van learn to love again” ”my dear we still Have everything, and it’s all in your mind” ”it’s nothing more than emty sheets between our love”. Sen I loved her first med Heartland, den ses med fördel på youtube för gråtgaranti.

 8. Mannen i den vita hatten är i särklass världens bästa låt! Nu växte du i mina ögon 🙂
  Det som smärtar mest är att man aldrig mer får höra den live!

 9. God kväll fina du.
  Ane Bruns tolkning av låten ”I Want to know What love is”. Håll i dig och låt dig bäras med i floder av tårar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..