Att amma eller inte amma

Låt oss prata om det där med amning. Jag får extremt mycket frågor om hur jag gör med amningen när jag är borta från Sam, om jag får problem med amningsbrösten när jag tränar, hur jag tänker med amningen när jag dricker vin osv. Så jag tänkte att jag lika gärna kan svara på frågorna i ett inlägg.

Saken är den att jag inte ammar längre, jag slutade helt när Sam var ungefär en månad. Inte för att jag inte ville amma, utan för att det inte funkade. Han fick inget bra tag om bröstet, fick inte i sig ordentligt med mat (hade visst inte så gräddig mjölk att bjussa på) och var missnöjd hela tiden. Både han och jag blev frustrerade av att det inte funkade och varje dag var en kamp. Till slut bestämde vi oss för att testa att ge ersättning fullt ut istället och det blev hela familjen gladare av. Sam blir mätt och glad och föredrar flaskan framför bröstet så det funkar alldeles utmärkt.

Jag hade helst velat amma i 4-6 månader, men jag tänker inte slå knut på mig själv för att få det att funka. Alla barn är olika, med den här lilla skrutten fick det bli en annan lösning än med de två tidigare. Fördelen med att ge ersättning är att man kan dela på matningen och ansvaret redan från början. Samt att också jag kan vara borta från bebisen några timmar. Eller en hel dag som när jag var i Växjö och jobbade.

Men om jag ändå ska svara på era frågor så har jag med tidigare barn pumpat när jag har varit tvungen att vara borta från bebisen. Jag har också varit med om en ”brösten växte i direktsändning”-incident när jag inte hade pumpat tillräckligt. En annan gång var jag på en jobbmiddag och kände att det läckte, gick på toaletten och tog av mig tröjan för att handmjölka (), men mjölken sprutade med full kraft ner hela spegeln innan jag hann börja haha. När det gäller alkohol och amning så pumpar jag inte om jag har druckit något glas vin. Det är en mikroskopisk del av alkoholen som går ut i bröstmjölken (mindre än alkoholhalten i filmjölk faktiskt) så det är inte på något sätt skadligt för bebisen. Dock tycker jag man brister i omdöme om man blir full när man har en liten nyföding att ta hand om. Man har ju ansvar för ett litet liv liksom. Och det gäller ju givetvis även pappan. Ser dock inga problem i att dricka något/några glas vin eller champagne då och då.

Visst kan jag sakna närheten man får när man ammar och ens lilla bebis ligger och tittar på en med stora ögon, men med tanke på att huvudelen av Sams sovtid spenderas på min eller Patriks mage så känner jag att vi har rätt så mycket närhet ändå, haha. 

  1. Kloka du! Jag hoppas kunna amma med en barnmorska sa till mig att ”när det kommer mer tårar än mjölk är det dags att ge upp”. Det tyckte jag kändes skönt och fint 🙂

    1. Vilken klok barnmorska! Så sa aldrig någon till mig. Men jag kände när tårarna sprutade att det var dags å ge upp. Tänk om man hört den kommentaren då? Tar med mig de kloka orden till framtiden.

  2. Känner såååå igen mig!! Våra grabbar är födda samma dag och jag har inte heller tillräckligt för att kunna amma, men man får fokusera på de fördelar ersättningen har!
    Lycka till med träningen, jag får ta det lite lugnare då det blev kejsarsnitt.. men är snart igång jag oxå!

  3. Skönt att du förhåller dig till en vetenskaplig syn på amning och alkohol. Ingen som druckit så mycket alkohol att man inte kan hantera en bebis bör heller inte göra det, varesig det handlar om mamma, pappa, mormor eller farfar. Men barnet kommer ta 0 skada av att dricka bröstmjölk med en alkoholhalt på 0,0002 % (alltså 0,2 promille) som man ungefär beräknas ha efter 2 glas vin. På riktigt, sluta moralisera kvinnors drickande. Tack för ditt ställningstagande Jessica

  4. Tack Jessica för att du tog upp detta ämne! Efter att min lilla flicka hade skrikit varje kväll/ natt i 3 veckors tid, gav vi henne ersättning! Jag orkade helt enkelt inte längre! Det resulterade i att jag ammade i kombination med ersättning! Efter 3 månader ville hon bara ha flaska och vägrade bröstet! Jag har varit så ledsen över detta och känt mig som en dålig mamma! Alla ”mammor” runt om kring mig ha ammat sina barn! Jag valde därför att inte umgås med några mammor överhuvudtaget för att jag mådde så dåligt över amningen! synd att jag inte hade fått höra dina kloka råd när jag mådde som sämst! Kramar Erika

  5. Det blev katastrof för mig med amningen av mitt första barn och det förstörde större delen av föräldraledigheten.. med mina två nästkommande valde jag av den anledningen (samt ett par till) att ta tabletter som hindrade mjölkproduktionen för att starta. Jag ammade dem alltså inte alls och hade fattat detta beslut redan under graviditeten. För mig var det rätt beslut och jag har inte ångrat det en sekund. Toppen för de som får amningen att fungera men det är verkligen ingen katastrof om man (av olika anledningar) väljer bort det.

  6. Helt rätt! Jag tänker samma kring alkohol. Som tur är har amningen funka alla gånger för mig och nu 3e gången också. Men ibland känner man sig hopplös o vill ge ersättning, dels för o kunna dela mer på ansvaret… Men bara bita ihop så länge amningen funkar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..