Väntar..

Okej, nu behöver jag er input. Hur märkte ni att förlossningen var på gång?

För mig var det ju 8 år sen sist och jag minns faktiskt inte. Kommer bara ihåg att jag spelade 27 hål golf dagen innan Dylan föddes och då inte kände nånting. Nu är det 14 dagar kvar till BF och igår trodde jag faktiskt något var på gång. Hade mensvärk som kom och gick hela dagen, mådde illa (kräktes nästan), ville absolut inte äta, huvudvärk och en allmän obehagskänsla i kroppen. Magen har ju också sjunkit rejält bara de senaste dagarna.

Men när jag gick och la mig så stannade allt av och jag sov bättre än jag gjort på länge inatt. Så, antar att det var falskt alarm. Idag var jag nämligen rätt pigg och har varit ute på en 7 km powerwalk. 

Min andra fråga till er är: vad kan man själv göra för att sätta igång det? Har givetvis googlat, men jag vill höra vad som har funkat för er. Jag är väldigt less på att vara gravid nu. Det är tungt och jobbigt och jag kan inte sova och orkar inte göra nåt. Så bebisen får gärna titta fram nu.

 1. Säger bara så här. Gör inte som jag.
  Regelbundna sammandragningar. Men jag tyckte dem var så pass oregelbundna att det inte var läge att åka in ( detta var vårt andra barn vi väntande)
  Samt att vattnet aldrig gick.
  När jag till slut gick med på att sätta mig i bilen hann vi inte in.
  Ringde för att kolla om vi det fanns plats. Men en till två krystningar och barnet föddes i hallen.
  Ringde in igen och sa att barnet redan var fött. Men personalen svarade först att skulle inte ni precis komma in

  Så blev att kalla på ambulans istället.

  Men nu med facit i hand. Regelbundna värkar och lite kass i kistan skulle jag ta som ett tydligt täcken. Var som att allt man åt rann igenom en för kroppen antagligen arbetade med att komma igång.

  Lycka till!

 2. Inget bra tips alls från mig tyvärr, eftersom jag blev igångsatt med både tvåan (läckte fostervatten) och trean (stor bebis). Med ettan gick vattnet SPLOSCH i början av v.37, som en blixt från klar himmel.

  Nåväl, har du badkar så pröva att bada. Annars tror jag mer på att bara vila och verkligen ladda. Inget kul att föda barn när energinivåerna är nere på noll… Stort lycka till!!!

 3. Mitt tredje barn, som nu är 10 dagar, kom efter en spontan förlossning, de andra två efter igångsättningar. Nummer tre föddes dagen efter beräknat och precis som med tvåan hade jag förvärkar varje dag i veckor innan. Kvällen innan han föddes hade jag förvärkar som förut men skillnaden var att jag inte kunde komma till ro och somna. Tidig morgon övergick förvärkarna i riktiga värkar – de gjorde ondare och jag kände mig öm ”inuti” – det kändes att det hände grejer. Skillnaden från förvärkarna var också att värkarna blev värre av att vara uppe och röra mig, så jag vilade så mkt jag kunde eftersom jag inte somnade den natten.
  Värkarna blev inte helt regelbundna hemma men vi åkte in när jag behövde lustgas och då var jag helt öppen. Jag som trodde vi skulle bli hemskickade…
  Det var en snabb och smidig förlossning men under tiden var jag ändå väldigt glad att jag vilade så mycket jag gjorde när jag kunde.
  Med ettan och tvåan gjorde jag allt jag kunde för att få igång det men det enda som kan funka rent teoretiskt pga ”rätt hormoner” är färdknäpp, men det kräver typ 10 ggr på raken i några dar för rätt dos sa min barnmorska. Hinnsvepning kan göra viss skillnad också, men då måste man vara mogen för det, tappen alltså.
  Ingenting hjälpte som sagt för mig de två första gångerna så nu med nummer tre accepterade jag läget att jag nog skulle gå till vecka 43, det blev en underbar överraskning att han kom bf+1 🙂

 4. Jag kände inget dagen för BF. Allt var som vanligt. Satt i sumoposition, googla det. Åt pasta med soltorkade tomater och spenat. Haha. Sen på kvällen började det med mensvärk som sedan gick över i värkar. 8 timmar senare var min flicka född, 40+0. Lycka till!

 5. Blev mamma för första gången för ett par månader sedan. Han kom 38+5. Slemproppen gick ett par dagar innan. Vi körde färdknäpp och åkte sedan och slog lite bollar på rangen (inget av dem var menat att sätta igång något). När jag slog sista bollen gick vattnet och sedan tog det härliga 30 timmar innan han var ute men det sattes igång iaf. Hade gjort sista dagen på jobbet dagen innan så aktivitet känns som en bra grej. 🙂

 6. Hej! Min första kom i 38+2 och den andra i vecka 36+1. Båda gångerna efter att jag drukigt några koppar hallonbladste. Sen om det beror på teet eller ej lär vi ju aldrig få veta men värt ett försök i alla fall?
  Hur jag märkte att förlossningen var på gång, hade känningar till och ifrån i 3dagar och trodde att något var på gång, dag 4a var alla känningar bortblåsta tills vattnet gick, som en blixt från klar himmel, båda gångerna. Lycka till när det är dags!!

 7. Det kan gå fort med trean Mina första två som är 8 och 6 föddes med normallånga förlossningar (17 h från första värk och 14 h). Nr var jag som du. Mådde dåligt två dagar innan och dagen innan mådde jag bra. Vaknade på morgonen med lite ont i ryggen kl 08. Kl 10 hade jag regelbundet ont i ryggen och lite över magen. Stod i köket och slappnade av med värkarna. Helt som vanligt emellan. Ringde på sambon kvart i elva. Han käkade lunch vid 11. 1150 kom vi in lugnt till förlossningen då jag dittills bara hade flutit med värkarna men jag fick panik när jag kom in för jag hade bestämt att jag ville ha Eda för första gången för jag kom ihåg vad ont det gjorde förra. Betedde som ett barn och la mig på sidan på sängen och vägrade byta ställning, svara på frågor och ta lustgas. Tog lustgas ändå och blev undersökt 1210. Då var jag öppen 9,5. La mig tillbaka i samma ställning och låg så tills han kom ut 30 min senare. Så 3 timmar knappt från när de riktiga värkarna startade. Så var beredd

 8. När jag väntade första barnet så gjorde läkaren en hinnsvepning (aj) och efter det så gav hon oss tipset att ta sämsta vägen hem och åka hem och göra det vi gjorde för 9 månader sedan (precis vad jag vile höra då) Nu har ju inte du gjort någon hinnsvepning men ta bilen på en dålig väg och det andra tipset jag fick får du göra som du vill med Lycka till när det är dags!

 9. Hej!
  När jag var gravid med min dotter så började jag att få ”mensvärk” till & från 3dagar innan förlossning. (V38) 1dag senare så gick min slempropp.
  Samma dag som slemproppen gått så började min mensvärk att bli värre & jag fick stanna varje gång som det kom en värk.
  Värkarna Kom väldigt sällan men kändes ändå ordentlig.
  (Jag åt mycket dadlar den sista månaden & körde crosstrainer eller PW till söndagen, 2dagar innan min dotter föddes.)
  Det slutade med att jag födde min dotter 11dagar innan bf & jag var överlycklig över att slippa gå över tiden.
  Vet inte om det var träningen & dadlarna som satte igång det hela,
  Men dadlar skall ha den effekten i slutet utav en graviditet. Även att äta dadlar efter en förlossning ska hjälpa till med läkningsprocessen. Lycka till med allt!!

 10. Sätt dig bredbent på en pilatesboll och ”gunga” så gjorde jag och det satte i gång på kvällen. Min bm sa att man liksom ”gungar” ner bebisen i bäckenet

 11. Andra barnet då jag gått upp 30 kg (o var trött o hade ont o vätskefyllda osv)hade jag ”bestämt” att han skulle komma ut vecka 37 + 0. Så på natten mot den dagen låg jag i sängen o tog på mina bröstvårtor i ca 20 min o det tog nog inte mer än 30 min innan vattnet plötsligt gick o sen föddes han ett par timmar senare.jag tror stimulansen gjorde att kroppen ”trodde” det var ett barn som sög o då började hormon o kropp arbeta.eller så var jag bara så inställs på det. Men ska definitivt testa det igen om servilt fler graviditeter.
  Lycka till!

 12. Med sonen startade det med att slemproppen, efter 2 dagar gick även vattnet. Snittades sen dagen efter.
  Med mina tvillingar började det med mensvärk i några dagar sen vattenavgång mitt i natten och slutade sen med akutsnitt.

 13. Jag gick över tiden med båda barn. På bf+7 med första barnet var vi på överburenhets-ul och bm sa; hitta på nåt kul, sitt inte hemma och vänta! På kvällen stod jag och min man i klacken på en fotbollsmatch och på vägen hem därifrån kändes det konstigt i magen. Slemproppen lossnade senare den kvällen och 1,5 dygn senare senare gick vattnet.
  Så ståplats på fotbollsmatch, gärna i klacken och hoppa lite, är ett tips!
  Gick över 7 dagar med andra barnet, bm ”rörde runt” lite på den dagens besök. Satt på pilatesboll hemma och gungade när värkarna började komma. Sedan gick det undan, 3 timmar från första värk kom hon ut.
  Promenader, vila och glass har jag satsat mycket på också. Tror glass var ”sista måltiden” innan båda förlossningar
  Lycka till!! ✨

 14. Hej! När jag väntade min nr 3 ville hon inte riktigt komma ner i kanalen. Då fick jag tipset att gå som en kräfta i en trapp. Alltså sidled. Då blev det fart!
  Annars så kommer de när de är färdiga.
  Lycka till!

 15. Kämpa!!! Är ju sjukt segt den sista den sista tiden. Hade mkt sammandragningar de sista veckorna innan bägge mina så var hela tiden osäker på om nåt va på gång. Min barnmorska sa dock att ‘du kommer veta när det är riktiga värkar’ vilket jag tyckte var löjligt men så var det faktisk, helt plötslig bara jag visste att nu är det på gång, hade nog att göra med att det gjorde ondare än innan.

  För övrigt satt jag på en pilatesboll, käkade ananas, drack hallonbladste och testade färdknäpp i flera veckor innan min första och gick ändå två veckor över. Med tvåan tvingades jag gå 10 trappor tre dar efter bf pga trasig hiss och då minsann. Så trappor kanske?

 16. På bf + 7 fick jag nog , fick en hinnsvepning och sen drack jag den tyska förlossningsdrinken som bm tipsade om. Var ganska desperat o trots att hon sagt att det kan gå fort efter drinken o vissa inte rekommenderar den så ville jag prova. Var en mix av champagne, mandelsmör , aprikosjuice och lite ricinolja. Inte gott men 1 h senare satte värkarna igång . Nu har jag bf 20e juli med bebis nr 3 o e lika less som du..nästan så jag testar drinken tidigare nu

 17. Åkte linbana, en sådan som finns i vissa lekparker, dagen innan BF Morgonen efter fick jag molande värk i magen efterföljt värkar. Sonen föddes kl. 12 samma förmiddag
  Lycka till!

 18. Jag har hört att man ska ha sex för att sätta igång det. Men det måste vara TRE GÅNGER PÅ RAKEN! Lycka till!

 19. Har fått 4 barn, med de 3 sista fick jag hinnsvepning (bad själv om det de sista 2 gångerna) och alla 3 har varit födda inom 36 timmar efter svepningen gjordes. Funkar inte på alla men funkat på mig så helt klart värt ett försök 🙂

 20. ”Har hört” om en barnmorska som själv satt igång sina förlossningar på 38+2. Har inte testat själv (än): hallonbladste en gång i timmen, massera brösten hårt (mkt mer effektivt än färdknäpp), gör att kroppen utsöndrar oxytocin + två spinningpass på raken. Testa!!

 21. Bra sömn innan sägs vara ett tecken. Att allt lixom stannar av, kroppen får ladda på med ny energi och sen lets go! Började med molande värkar när jag la mig kvällen innan, stannade upp och var ok på fm. Sen vid lunchtid började molandet igen. Mer och mer regelbundet men jag trodde lixom inte på det förrän det gjorde svinont och jag fick ringa hem min kille från jobbet. Då hade jag gjort största värkprocessen hemma redan och vi åkte in och han föddes 3,5 h senare. Nästa natt från att jag kände första molandet.
  Färdknäppen funkade för oss 😉 lycka till nu! Snart är han här 🙂

 22. Finns såklart inget sätt att starta en förlossning på ( på egen hand). Tyvärr! Men… Vid värkarbete utsöndrar kroppen oxytocin (samma hormon som utsöndras vid tex sex, kramar och annan närhet, typ stimulans av bröstvårtor som några skrivit). Vid igångsättningar på förlossningen används även hormonet för att stimulera till värkarbete. Såklart att mängden oxotysin på ”normal” väg (genom sex dylikt) inte motsvarar mängden oxotysin vid en igångsätting eller aktivt värkarbete men det är ändå det som jag kommer på som åtminstone har lite koppling till vetenskap. Sex stimulerar ju även livmoderetappen (typ som vid sk ”hinnsvepning”). Så mitt tips är alltså sex! Sen kan man ju såklart testa alla tips, förr eller senare startar ju förlossningen!

  Själv startade min första förlossning några timmar efter sex Bf+6, antagligen mest en slump! Men vem vet?

  Håll ut och kämpa på! Snart har ni er som hos Er!!

 23. Jag drack innan förlossningen hallonbladste ett par veckor. Typ 3 muggar om dagen. Och han kom 1 vecka tidigare. Alla hade sagt innan att jag skulle gå över bara för det var mitt första barn och för att min mage var så hög. Vet inte om det var hallonbladstet eller inte men de kan vara värt ett försök!

 24. För mig drog det igång när jag till sist tog det lungt. Jag va helt säker på att det skulle börja om jag va aktiv hela tiden men det visade sig att min kropp behövde lugn och ro för att dra igång maskineriet

 25. Min 7 åriga dotter kom i v.38+3 efter att jag badat i sjön med min systerson. Han ville dyka efter blålila som fanns på botten så jag hakade på Vi var nästan mer under ytan än över. Fick massor med sammandragningar därefter och nästa dag gick slemproppen på morgonen och vattnet runt middagen. Dottern föddes tidigt dagen efter. Så testa att bada och dyka en del med barnen Tänkte testa detsamma om två veckor när jag är i v.38 med lillebror Lycka till!

 26. Jag hade lite lite sammandragningar på förmiddagen. Sen var jag dålig i magen och gjorde tvåan typ 4-5 gånger. Klockan 20 samma kväll gick vattnet och jag var inne på förlossningen klockan 00.00

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..