Tankar om feminism

Jag är feminist. Det är väl självklart att man är som kvinna? För visst vill vi ha jämställdhet på alla områden, lika lön för lika arbete, att som kvinna kunna känna sig trygg och fri oavsett vilka val man gör i livet eller hur man väljer att klä sig och se ut, att det är jag och ingen annan som bestämmer över min kropp. Så långt inga konstigheter. Självklarheter!

Det jag inte gillar med den feministiska rörelsen är att vissa självutnämnda überfeminister anser sig ha tolkningsföreträde till vad feminism är, vad som ska anses vara sexism, vad som räknas som en patriarkal struktur, vad man som kvinna bör bli kränkt av, vad man ska tycka om saker och ting. Till exempel Paolos bröstskämt (som inte ens var ett bröstskämt, utan ett skämt om mäns enfaldighet). Jag tycker också att många i samma grupp überfeminister ständigt går runt med en pinne i röven (ursäkta språket) – inget får skämtas om, man ska hela tiden ta striden, driva kampen 24/7, alltid bita ifrån. Att man som man (eller inte lika driven feminist) ens vågar andas i det offentliga rummet är ett under..

Det måste vara tråkigt att leva så, alltid på sin vakt, alltid beredd att hugga, alltid beredd att känna sig kränkt, nedvärderad eller orättvist behandlad. Jag tror att mycket i livet handlar om att välja sina strider. Barnuppfostran gör det, kärleks- och vänrelationer gör det, arbetslivet gör det. Och helt säkert också kampen för att driva igenom stora förändringar i samhället. Kanske tappar man lite riktning och fokus när man inte ser skogen för alla träd…

Men inte heller jag har något tolkningsföreträde och det här är bara min personliga åsikt. Och på grund av min åsikt i Paolo Roberto-gate så är jag tydligen lovligt byte för alla überfeminister. Men hör och häpna, trots att jag inte kände mig kränkt av Paolos så kallade bröstskämt (eller ens såg det som särskilt allvarligt) så är jag också feminist.  Lika mycket som du som tror att du är lite bättre på att vara det.

 1. jättebra skrivet.. det som jag reagerar på i samhället idag är att man skall in i fack, eller att man skall gömma sig bakom något… att inte behöva stå för vem man är om man trampar någon på tårna, eller ta ansvar för sig själv.. tex gömma sig bakom en sjukdom, diagnos osv.. rent ut sagt skylla i från sig.. alla har rätt till sin åsikt o tycka annorlunda kan ju bara vara uppfriskande!! men i sverige idag skall alla vara lika, tycka lika osv åsiktsfriheten gäller bara om man tycker lika, tycker man olika då skall man trampas på…

 2. Är inte helt insatt i Paolo-gate. Men en kommentar rent generellt om att ha en pinne i röven och ta alla strider så tror jag att många ”überfeminister” gärna tar fighten om och om igen för alla de som inte orkar, vågar, bryr sig eller kan. Någon måste ju göra det, ungefär. Antar att det blir som ett statement UNGEFÄR (sätter inga likhetstecken här) som att panta alla pantflaskor, sänka graderna på tvättmaskinen eller bara handla ekologiskt. Bara att det märks lite mer och gör andra obekväma eftersom inget viftas bort för att behålla en trevlig stämning i rummet. Som social varelse håller jag med dig om att välja sina strider, samtidigt som jag är glad att vissa tar de strider jag själv väljer bort.

  1. Klok synpunkt! Håller med dig till viss del. Dock kan jag ibland tycka att det är härligare med en trevlig stämning i rummet än små, och i mitt tycke, fåniga strider tas bara ”för att”. Om du fattar vad jag menar.

 3. Haha Paolos skämt är roliga och man måste se det roliga i skämt. Jag älskar där man sticker ut hakan och vågar säga sånt som man tänker. Inget fel i det och blir kvinnor våldtagna av detta då är det karlarna det är fel på helt klart!!

  1. måste hålla med i att det var ett roligt skämt.. men i landet lagom så sticker han ut för mkt… Han är snygg, ickesvensk härkomst o framgångsrik.. Det sticker nog i ögonen hos många svenska män…. asg..

 4. Du är klok och håller verkligen med om att det är jättefarligt att vissa anser sig vara mer/bättre feminister än andra! Dock så tror jag att detta skämt inte är allvarligt i sin ensamhet utan att det snarare är strukturerna som byggs upp bakom dessa skämt, att män ofta skämtar om kvinnokroppen på ett sexuellt sätt kan skapa strukturer som upprätthåller ett samhälle som motarbetar jämlikhet. Men som sagt håller helt med dig om att det sista vi feminister bör göra är att se ner på varandra, utan istället pepp varandra! ❤

 5. Du tycker att man ska peppa varandra men själv så blockar du en bara för att den tyckte olikt dig. Den petade dig i sidan för att du skulle stanna upp och tänka efter… Du låter/lät fåfängan och det yttre styra dig och så tyckte och så förstod du inte hur saker kunde bli som det blev. Då petade den dig i sidan lite för att du skulle tänka efter. Det du då gjorde var att blocka denna intelligenta ”kvinna” som annars yrkesmässigt hjälper andra (mentalt). Som du sa, för att den inte förstod dig, VA? Du sätter dig på en piedestal och ser ner på andra. Du är en usel människa, usch!

 6. Tack Jessica för att du ryter till mot feminazi! Jag håller med dig till 110% – så förfärligt att en klick lättkränkta surgurkor ska dra ett löjets skimmer över den viktiga jämställdhetskampen.

 7. Überfeminister behövs. De finns för alla kvinnor, till skillnad från dig som bara finns för en klick.
  Paulo är ett sexistiskt as, det förstår alla med lite hjärna speciellt efter att ha lyssnat på hans uttalanden både tidigare och nu.

  1. Paolo drog ett skämt och menade naturligtvis inget illa,däremot kan man undra de få människor som vill illa för ett litet skämt.
   Kärlek och godhet är bättre för mänskligheten än de folk som vill försura och förgifta.Man kan välja att se helheten eller så bara en endaste detalj i livet.Ett lyckligt liv fyllt av glädje och kärlek är något fantastiskt och det man ger får man tillbaks,ger man godhet så kommer godhet tillbaks.Det finns inte bara en människa med en uppfattning utan många människor med oändligt av uppfattningar.I Tolkiens värld finns olika folkslag som människor,alver och dvärgar och i mänskligt väsen kan man fråga sig om det inte är dvärgarna som gillar att trycka ner och förpesta andra med sina likar.Livet är en kort tid och varför inte rikta in sig på godhet och värme som kommer att lyfta alla andra och göra jorden till en bättre plats att leva på än att rikta in sig på att döda folks glädje och livslust.Alla har rätt att vara sig själva och leva efter sina drömmar och respektera andra för det dom är utan att för den delen ställa till problem.

  2. Jag tycker faktiskt inte att de finns för alla, tvärtom att de är en rätt så exkluderande grupp. Jag tycker att om man har lite hjärna så är man försiktig med att kalla någon annan för sexistiskt as. Jag har dessutom bara refererat till det här enda skämtet och inte till Paolo som person eller allt han tidigare sagt och gjort.

 8. ”Jag tycker också att många i samma grupp überfeminister ständigt går runt med en pinne i röven (ursäkta språket) – inget får skämtas om, man ska hela tiden ta striden, driva kampen 24/7, alltid bita ifrån”

  Håller helt klart med om detta… jag har lydssnat på er podd sedan start och tycker att du säger emot dig lite här. Jag tycker att för varje avsnitt som går så blir ni.mer och mer kränkta ex ”tjejmilen”. (Har vi för mycket fritid i Sverige?!)
  Feminism i all ära men man behöver inte haka upp sig på minsta detalj. Detta är vad jag kan störa mig på i era senaste avsnitt i podden.

 9. Heja dig Jessica!
  Du skriver såå bra!
  Kan inte vara lätt att bemöta allt och allas åsikter hela tiden.
  Är helt med dig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..